Od utorka Vranje u znaku festivala klasične muzike

VRANJE

U zgradi Gradske uprave u Vranju predstavljen je program Festivala „Piano Summer“, koji će trajati do 6. avgusta.

Na konferenciji za novinare o tome su govorili zamenica gradonačelnika Zorica Jović i umetnički direktor festivala Zoran Imširović.

U Vranju potoji veliki broj ljubitelja klasične muzike i godinama unazad imali su priliku da uživaju u izvedbama izuzetnih pijanista.

Umetnički direktor festivala Imširović zahvalio se rukovodstvu grada na podršci i izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog boravka u Vranju.

„Vranje je postao sinonim za ovaj festival koji je izrastao u projekat evropskih razmera, sa ciljem da poveže zemlje i narode Evrope kroz razmenu kultura. Zahvaljujući velikoj podršci Vlade Republike Srbije od naredne godine ,,Piano summer” biće održavan u Narodnom pozorištu u Beogradu u znatno većem obimu. Ovaj festival ubuduće će biti održavan i u Nemačkoj, na jugu Italije i od naredne godine u Južnoafričkoj Republici“, rekao je Imširović.

„Ovaj festival klasične muzike od velikog je značaja za razvoj i unapređenje kulture našeg grada.

Pored toga što je Vranje grad trube, vranjske gradske pesme, postao je prepoznatljiv i po ovom festivalu klasične muzike koji se u gradu pod Pržarom održava već šesti put i koji je deo aktivnosti kojima je grad aplicirao ka UNESK-u i na osnovu čega je uvršten u mrežu kreativnih gradova za oblast muzika.

Festival je od velikog je značaja za razvoj i unapređenje kulture našeg grada“, rekla je zamenica gradonačelnika Jović, koja se zahvalila organizatorima na višegodišnjoj izuzetnoj saradnji i istrajnosti.

Ona je dodala da se manifestacija ,,Pianno summer” finansira  projektno i ove godine, uz podršku nadležnog ministarstva i Vlade RS.

Festival će svečano biti otvoren u utorak.

Prvo veče nastupaće Zoran Imširović umetnički direktor i osnivač festivala.

Već sutradan predstaviće se portugalski pijanista Adrijano Žordao. U četvrtak, 5. agusta, predviđen je koncert klavirskog dua Maje Stojanovske iz Makedonije i Tijagoa Nuneša iz Portugalije.

U petak, 6. avgusta, na programu je koncert Marije Dinov iz Srbije. Poslednjeg dana festivala nastupiće Biljana Gorunović pijanistkinja i profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja će se predstaviti stvaralaštvom srpskih kompozitora.

Koncerti će biti održani od 20 sati u Pozorištu „Bora Stanković“. Ulaz je slobodan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare