Od početka godine zabeleženo već 600 požara

NIŠ

Broj požara na otvorenom prostoru iz godine u godinu se povećava, upozoravaju iz Vatrogasne službe u Nišu. Pre dve godine bilo ih je nešto više od 600 na godišnjem nivou, prošle godine preko 800, dok je ove godine već za prvih šest meseci zabeleženo preko 600.                                      

Jun mesec ove godine bio je nešto topliji sa višim temperaturama u odnosu na prošle godine, što je dovelo do povećanog broja požara na otvorenom prostoru. Požari na otvorenom za posledicu imaju veliku štetu, stradaju usevi na poljima ali i šume. Nertko u njima stradaju u ljudi. Na sreću, kažu u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi u Nišu ove godine nije bilo stradalih u ovim požarima.

                                     „Uzročnih svih požara na otvorenom je čovek, ne svojom namerom, ali neznanjem, nepažnjom, nemarom. Zavisi i od vremenskih uslova, da li je temperatora visoka, ima li vetra, ali zavisi i od toga da li je trava suva.Požari na otvorenom prostoru se brzo šire. Nekada i tako brzo da ljudi stradaju jer ne mogu da pobegnu, posebno kada ima vetra koji nosi vatru. Mi pokušavamo da u što kraćem roku dođemo na svako mesto, da u što kraćem roku ugasimo požar kako bi šteta bila što manja.To je i naš zadatak i naš cilj“, kaže Marko Radovanović, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljina Niš.

                                  Kako navode iz niške vatrogasne službe ove godine nije bilo stradalih u požarima.Apeli se posebno odnose na starije osobe koje imaju naviku da paljenjem strnjika na svojim njivama. To ponekad može da dovede do nemile situacije sa kojom se oni teško nose pa u pomoć moraju da priteknu i vatrogasne ekipe.

                                „Apelujemo posebno na naše starije građane koji po pravilu i pale suvu travu kada čiste njive i plačeve da to ne rade. Kako se radi o starijim osobama one često precene svoje mogućnosti i ako dođe do poažara oni ne stignu i ne mogu da ga ugase , pojavljuje se dim, oni ne mogu brzo da se sklone i sve to bude kobno po njihov život“, dodaje Radovanović.

                              Paljenje na otvorenom prostoru je i zakonom kažnjivo, a kazne su predviđene kako za fizička lica tako i za pravna.

                            „Ono što je, takođe, loše to jr i nepoštovanje zakona koji zabranjuje spaljivanje strnjih useva i biljnih ostataka kao i da je zabranjeno paljenje vatre ba 200 metara od ruba šume. Za to postoje kaznene odredbe koje idu, za fizička lica od 10.000, a za pravna lica i do milion dinara“, kaže Radovanović.

                            Poreed požara na otvorenom, u ovom periodu, nešto u manjem broju dolazi i do požara u zatvorenim prostorijama. Kako kažu vatrogasci do požara dolazi najčešće zbog kvarova na klima uređajima ili zbog neispravnih kablova,pa apeluju na građana da proveravaju i isključuju ih pre izaska iz svojih domova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare