Od Niša do Ročestara uz pomoć diplome IB odeljenja Gimnazije „Svetozar Marković“

NIŠ

Sve je dostižno, važno je da imaš pred sobom cilj i ako smo tom cilju posvećeni  to nam daje dovoljno snage da ga ostvarimo i nastavimo dalje, moto je Miloša Bisenića, maturanta Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, učenika Odeljenja internacionalne mature koji je ovih dana dobio obaveštenje da je dobio punu stimpendiju za studije na Univerzitetu  u Ročesteru, država Njujork u Americi , gde će studirati kmpjuterske nauke. Kada je poruka stigla Miloš je ubeležio još jednu svoju pobedu, a put Amerike krenuće avgusta. Kaže da je to ostvarenje i njegovog sna jer već duže vreme želi da nastavi obrazovanje na nekom od univerziteta u Americi, a ka tom cilju ga je vodila i ideja da će na taj način moći da spoji dve svoje velike ljubavi, prema nauci i sportu jer fudbal trenira više od 10 godina. Sudeći po tome da bi voleo fudbalsku karijeru da nastavi u Crvenoj zvezdi ne namerava da ostane u Americi, već da se jednog dana vrati u Srbiju. Inače, Miloš trenira fudbal u FK Car Konstantin u Nišu.

                       Vrata američkog univerziteta otvorilo mu je Odeljenje internacionalne mature u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu. Miloš je druga generacija učenika u ovom odeljenju i ima samo reči hvale za ono što je naučio i  način na kome se radi sa učenicima. Inače, niška Gimnazija „Svetozar Marković“ je tek treća državna škola u Srbiji koja može da se pohvali IB odeljenjem.

                     „Opredelio sam se za ovo odeljenje jer sam još kao osnovac znao da želim da studiram u Americi i da će ovo odeljenje da mi bude odskočna daska ka tom cilju. Za studije u Americi sam se opredelio jer je tamo sistem takav da u isto vreme  možete da studirate i da se bavite sportom i to mi  odgovara jer sam u školi odličan a u sportu sam, takođe, dobar.Na Univerzitetu u Ročesteru bići deo fudbalskog tima. To već znam jer sam kontaktirao sa njihovim trenerima i oni su bili zadovoljni onim što sam im poslao o čemu svedoči i stipendija koju sam dobio“, kaže Miloš.

                     Za Odeljenje internacionalne mature ima samo reči hvale. Rad u ovom odeljenju za njega je bila novina ali je ubrzo shvatio da je to prava stvar. Diploma ovog odeljenja je priznata u svetu i otvara vrata mnogih univerziteta.

                     „Prva specifičnost odeljenja je u tome što se u njemu nalaze samo odabrani učenici, ima nas samo jedanaestoro. Odeljenje je specifično i po tome što imamo samo šest obaveznih predmeta i jedan izborni. Samim tim što je manji broj predmeta veći je  fokus na samom predmetu, imamo više časova nedeljno  nego u klasičnoj gimnaziji, a to nam omogućava da proširimo naše znanje. Predmeti su podeljenji na viši i srednji nivo i od toga zavisi broj časova nedeljno.Od šest predmeta moramo da imamo tri na višem i tri na srednjem nivou. Na višem  nivou slušam matematiku, srpski i engleski, a na srednjem istoriju, filozofiju i hemiju. Izabrani predmet mi je biologija. Pored toga imamo još jedan premet koji slušamo, Teorija saznanja. Ovaj predmet obuhvata sve ostale predmete. Na časovima govorimo o nekim globalnim problemima u svetu, a pored toga pišemo i esej, nešto kao maturski rad, koji se isto ocenjuje. Sistem rada u ovom odeljenju je sasvim drugačiji. Završni radovi na četvrtoj godini pregledaju se u posebnom centru van Srbije gde stižu radovi učenika ovih odeljenja iz celog sveta tako da su ocene krajnje objektivne, a diplomu koju dobijam priznata je u celom svetu“, objašnjava Miloš i dodaje se na kraju godine rade završni ispiti iz svih predmeta koje su slušali četiri godine.Deo ocene su i istražavački radovi koje učenici pišu, a đacima ovog odeljenja nastavu drže profesori iz gimnazije.

                  „Sve predmete, osim srpskog jezika, slušamo na engleskom jeziku kao što i testove radimo na ovom jeziku, tako da se od nas na prijemnom ispitu tražilo i poznavanje engleskog jezika“, dodaje Miloš.

              Miloš od malih nogu trenira fudbal. Počeo je u FK Car Konstantin kao sedmogodišnjak, potom se našao u niškom Realu u njihovoj školi fudbala koja je po njemu jedna od najboljih u Nišu, a sada igra seniorski fudbal za FK Car Konstantin.Na taj način je spojio dve, za neke nespojive stvari, ljubav prema nauci i ljubav prema sportu.

              „Te dve stvari izgledaju nespojivo u našoj zemlji i zbog toga sam odlučio da studije nastavim u Americi jer tamo studenti imaju mogućnost da se bave i naukom i sportom. Kod nas bih  morao da izaberem jednu od svoje dve ljubavi jer bi bilo teško kombinovati jedno sa drugim“, objašnjava Miloš.

             Ni do stipendije za studije u Americi Miloš nije došao lako.

             „Kao sportista imao sam „ranu prijavu“ za studije u Americi. Za prijemni sam radio testove iz matematike i engleskog jezika i test znanja engleskog jezika. Kako bi odlučili da li ću biti dovoljno dobar i kao student i kao sportista, poslao sam i svoje ocene ali i videa kako bi mogli da me vide kao sportistu. Iamo sam kontakte i sa trenerima. Oni su odlučili tako kako su i – stipendija je tu. Kada sam  dobio odgovor da sam primljen  bio sam srećan ali ta sreća ne  može da se opiše rečima“, kaže Miloš.

            Miloš je pre nego što je upisao Odeljenje internacionalne mature u Gimnaziji „Svetozar Marković“, završio Osnovnu školu „Bubanjski heroji“ koja je bila, kaže on, temelj svega onoga što je kasnije došlo. U ovoj školi se rodila ljubav prema nauci, a takmičio se i na republičkim takmičenjima iz fizike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare