Od devet velikih industrijskih centara u Srbiji ostao samo jedan

BEOGRAD

(021-Novosti)

Novoizrađena strategija urbanog razvoja Vlade Srbije za narednu deceniju daje precizan presek trenutnog stanja i izazova života u Srbiji, pišu “Novosti”.

Na oko devet odsto gradskog područja Srbije odvija se više od 90 odsto ekonomskih aktivnosti. Zato je razvoj urbane ekonomije ključni faktor za vođenje nacionalne politike, kaže se u strategiji, a prenose Novosti.

Industrijska zaposlenost u Srbiji od 1996. do 2016. godine smanjena je sa 813.195 na 393.906 radnika, odnosno 51,6 odsto. U tom periodu smanjen je broj velikih industrijskih centara sa devet na jedan, a srednje veličine sa 17 na četiri. Broj industrijskih centara sa pet do 10 hiljada zaposlenih smanjen je sa 26 na 12, a broj malih sa 125 na 59.

Podaci Evrostata, piše list, pokazuju da je u 2013. udeo stambeno izrazito ugrožene populacije u Srbiji iznosio 16,4 odsto, a čak 25,2 odsto među domaćinstvima u riziku od siromaštva. Stopa prenaseljenosti stanova u 2013. bila je iznad 50 procenata.

Kako prenosi list, osnovni problemi razvoja urbane ekonomije su zaostajanje u privrednim kapacitetima, snažna deindustrijalizacija praćena slabom reindustrijalizacijom u izvesnom broju gradskih naselja, relativno visoka nezaposlenost i slaba konkurentnost.

Problemi su i odliv visokostručnog kadra, siromaštvo, zaostajanje u tehničkom napretku, slaba i nekoherentna privreda i nedostatak alternativnih koncepata razvoja zasnovanih na znanju i „zelenoj“ ekonomiji.

Najveća odgovornost za urbani razvoj je na opštinama i gradovima. Međutim opštine kubure sa finansijama. Strategija konstatuje da je ukidanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i njeno integrisanje u porez na imovinu doprinelo slabljenju budžetskog potencijala lokalnih samouprava. Istovremeno, pišu “Novosti”, zaduženost je na lokalu porasla 37 odsto u periodu od 2013. do 2016. godine – sa 93,1 na 127,6 milijardi dinara.

Prema podacima RGZ iz ove godine, bilo je 6.953 kvadratna kilometra i 51 hektar građevinskog zemljišta što je oko devet odsto ukupne teritorije Srbije, kaže se u dokumentu.

Mobilnost stanovništva u Srbiji manja je dva do tri puta u odnosu na razvijene evropske države.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare