Obnovljena fasada Sabornog hrama

NIŠ

Fasada Sabornog hrama u Nišu je obnovljena a za spoljašnje uređenje crkve Grad Niš je izdvojio 4,8 miliona dinara. Hram je sada i osvetljen pa posebno imponzantno deluje noću kada prolaznici mogu da uživaju u njegovoj punoj lepoti.

                  „Saborni hram u Nišu u punom sjaju. Završena fasada i osvetljenje“, napisala je gradonačelnica Dragana Sotirovski na svojoj fejsbuk stranici.

                   Saborna crkva je jedna od najposećenijih u gradu, a ujedno i najveći hram Srpske pravoslavne crkve u Nišu, a po veličini je na trećem mestu u Srbiji posle  hrama Svetog Save i crkve Svetog Marka u Beogradu.  

                  Saborna Crkva Pravoslavne episkopije niške, posvećena događaju Silaska Svetog Duha na Apostole jedna je od najvećih i najvrednijih bisera srpskog graditeljstva 19. veka. Više od pola veka bila je najveća Crkva u Srbiji. Do današnjeg dana ostala je najveći spomenik i simbol oslobođenog Niša.

                 Kamen temeljac nove Crkve osvećen je 18. oktobra 1856. godine, da bi već na proleće naredne 1857. godine počela izgradnja. Niškim Turcima ovo nije bilo po volji, pa su narodu stalno davali nove namete u vidu poreza. Ipak, zidanje Crkve je u početku išlo brzo, jer su sredstva za izgradnju u velikoj meri bila prikupljena. Prema sačuvanim dokumentima, prvi priložnik bio je sâm mitropolit Joanikije, koji je darivao 200 000 groša.

                    Na osvećenju je prisustvovao i knez Milan Obrenović. On je 1880. godine Crkvi darivao jedno od pet zvona, tri su darivale pobožne Nišlije, a jedno je izliveno od turskih topova.

                     Hram je živopisan tridesetih godina 20. veka, rukom akademskog slikara Vladimira Predojevića.Prvobitni ikonostas bio je rad beogradskog duborezca Luja Kapelnika, a pedeset i četiri ikone bile su rad umetnika Đorđa Krstića. 1913. godine, povodom proslave 1600 godina od donošenja Milanskog edikta, ruski car Nikolaj Romanov darivao je hramu skupocene sasude. U hramu se čuvaju i mošti svetog velikomučenika Artemija, koje je sa Svete Gore doneo mitropolit niški Viktor Čolaković Hilandarac. Zajedno sa njima, u istom kivotu su čuvane i mošti svetog mučenika Elevterija, koje su nestale tokom Prvog svetskog rata. 1937. godine, po projektu niškog arhitekte Aleksadra Medvedeva, na hramu je dozidan zvonik sa časovnikom. Ktitor zvonika bio je niški renterijer Polikron Mantić.

              Hram je teško stradao u požaru  12.novembra 2001.godine. U požaru je izgoreo ceo ikonostas, a kupole hrama su se urušile. Trudom i zalaganjem tadašnjeg episkopa niškog Irineja,  a uz pomoć Republike Srbije i brojnih donatora iz zemlje i inostranstva, hram je u potpunosti završen i ponovo osvećen 8. oktobra 2006. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare