Obnova konaka u Kacapunu

VRANJE

U toku su radovi na obnovi konaka manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, kod Vladičinog Hana.

Rekonstrukcija i obnova izgorelog dela monaškog konaka, se obavljaju nakon požara koji je uništio značajan deo građevine.

Radove na ovoj drevnoj svetinji obišao je episkop vranjski Pahomije u pratnji zamenika predsednika opštine Vladićin Han Vladimira Kostića i protonamesnika Miodraga Draška, starešine nove crkve u Vladičinom Hanu.
Iguman Serafim, upoznao je Episkopa Pahomija o dosadašnjim aktivnostima na raščišćavanju konaka i preduzetim aktivnostima za pripremu i početak radova na rekonstrukciji.
U protekla dva meseca zgarište je raščišćeno, a u toku je postavljanje, greda, kako bi konak bio stavljen pod krov i kako bi se sprečilo dalje propadanje.

„Ovim putem još jednom molimo i pozivamo sve vernike dobre volje, koji su u mogućnosti, da svi zajedno pomognemo obnovu konaka u ovoj svetinji, koja predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja. Dobrovoljni prilozi mogu se uplatiti na tekući-račun manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, broj 205-160624-15, kod Komercijalne banke“ –  kažu u Eparhiji vranjskoj.

Prema predanju, manastir datira iz 13. veka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare