Objavljeno dopunjeno izdanje enciklopedije „Znamenite ličnosti Niša“

NIŠ

Udruženje stvaralaca Niša „Car Konstanin“ je danas u Naučno-tehnološkom parku predstavilo drugo i dopunjeno izdanje enciklopedije „Znamenite ličnosti Niša“. Autori navode da je ovim izdanjem obuhvaćeno stotinak novih znamenitih Nišlija, a i dopunjene su biografije nekih ličnosti koje su u knjizi još od prvog izdanja.

„Drugo izdanje obuhvata preko 600 odrednica znamenitih ličnosti grada Niša. Ovo izdanje se razlikuje od prvog jer je stotinak novih ličnosti zastupljeno u ovoj enciklopediji. Treba reći da je enciklopedija „Znamenite ličnosti Niša“ nastala u okviru projekta Udruženja stvaralaca Niša. Ove godine je imala i skromnu podršku Grada Niša, ali to pokazuje da ova sredina zaslužuje podršku Grada jer do sada niko nije uradio ovako obuhvatnu publikaciju. Podeljena na 14 oblasti kojima su sagledane ličnosti o kojima su urednici sa saradnicima istraživali i dali najznačajnije informacije o ljudima iz sfere politike, kulture, sporta, privrede, društvenih delatnosti, pozorišta, filma, pozorišta medija pa sve do religije i istorije, muzike“, kaže Dragan Vidojković član redakcije i jedan od urednika enciklopedije.

                        Dragan Vidojković je bio deo tima koji je radio na oblastima kulture i medija. Neke od ličnosti koje su svoje mesto pronašle u ovim oblastima u drugom izdanju su Dušan Janković Beli, dugogodišnji dopisnik „Večernjih novosti“, Predrag Cvetičanin, jedan od osnivača Lutkarskog pozorišta, Minja Marković, kompozitor i jedan od pokretača festivala „Niške jeseni“, Miroljub Jovanović, dugogodišnji urednik Doma kulture, Narodnog pozorišta, a kasnije urednik televizije Belami.

                        Profesor na Filozofskom fakultetu na departmanu za srbistiku dr Goran Maksimović je naveo da je poglavlje posvećeno književnosti i publicistici bogatije za još 11 imena.

                       „Ukupno 41 odrednica se nalazi u poglavlju posvećenom književnosti i publicistici. U odnosnu na prvo izdanje imamo 11 novih odrednica, sedam prethodnih odrednica je dopunjeno i prošireno, najviše literaturom, nekim novim podacima“, kazao je Maksimović.

                              Ovim poglavljem su obuhvaćeni Dimitrije Aleksić, koji je bio jedan od prvih pisaca romana na prostoru grada Niša. Zatim tu su i pisci Stevan Sremac i Bora Stanković, koji je bio učenik niške Gimnazije, Ljubomir Simić, jedan zaboravljeni pesnik koji je umro u 20. godini života, ali je prvi moderni pesnik na početku 20. veka na jugu Srbije, Svetislav Tisa Nikolić, Dušan Z. Milačić, a poglavlje se završava s Brankom Miljkovićem.

                            Od aktuelnih živih pisaca obuhvaćeni su samo dvojica mladih stvaralaca, Dejan Stojiljković i Zoran Ćirić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare