Obeleženo sto godina Tehničke škole u Crnoj Travi

     CRNA TRAVA

  Mala varošica, ali junačkog srca na jugu Srbije, Crna Trava slovi za kolevku srpskog, a nekada i jugoslovenskog neimarstva.

Zidari, tesari i armirači koji su u svet išli da rade bili su vredni i nije bilo tog građevinskog objekta na kome oni ne bi umeli da iskažu svoje majstorstvo. Današnja, pod imenom,  srednja Tehnička škola sa domom učenika ,,Milentije Popović”  osnovana  je još daleke 1919.godine, i ovih novembarskih dana na skroman ali prigodan način obeležila je iuzetno veliki i značajan jubilej , sto godina od osnivanja .

To je bila prva građevinska škola koja je u to vreme na ovim prostorima osnovana.

Kroz istoriju je menjala izgled i veličinu, ali ni u jednom trenutku nije zaboravila svoju prošlost i tradiciju.

Ona je simbol duhovnog bogatstva varoši Crne Trave.

Iznedrila je mnoge uspešne ljude, a i danas je spremna, da poput verne majke, primi svakog đaka u svoje krilo i pruži mu toplinu, ljubav, sigurnost , podršku i znanje koje je potrebno da bi se od deteta stasalo u Čoveka, Čoveka sa velikim Č.

         Direktor škole Dragan Kociću u prigodnom govoru podsetio je, mnogobrojne goste, bivše učenike i profesore, među kojima je bio i profesor dr. Ljubiša Stojimirović, na istoriju same škole i na njen veliki doprinos u građevinarstvu naše zemlje, kao i građevinskim tehničarima i poslovođama iznedrenih u ovoj školskoj ustanovi od kojih su se mnogi kasnije okitili i akademskim zvanjima u svojim profesijama.

         Povodom obeležavanja Dana škole organizovan je i literarni i likovni  kokursu pod nazivom ,,Crna Trava”.

Pobednica likovnog konkursa je Mila Đorđević, a literarnog Natalija Milovanović, Jovana Ilić i Nenad Radivojević. Svi slavodobitnici ovih nagrada dobili su lepa priznanja za svoje radove.

        U okviru proslave Dana škole održano je tradicionalno takmičenje  u fudbalu i stonom tenisu.

Na takmičenju u fudbalu pobedila je ekipa  „Neša i geometri“ , što se tiče stonog tenisa u ženskoj kategoriji pobedila je Dajana Golubović a u muškoj Lazar Miltenović.

         Povodom sto godina postojanja škole amaterska dramska sekcija učenika Teghničke škole ,, Milentije Popović”, pod rukovodstvom profesorke srpskog jezika Marije Stefanović izvela je predstavu „Maturanti“.

Prepuna sala Doma kulture u Crnoj Travi sat vremena uživala je u izuzetno lepo pripremljenom izvođenju ove predstave.

 U okviru programa proslave  predstavljen je  kulturno umetnički program  učenika u kome se folklorna sekcija „Sestre Stojanović“ Crna Trava predstavila spletom igara iz Crne Trave. Članovi dramske sekcije su ovaj jubilej obeležili predstavom „Maturanti“. Oni su uspeli da na, na jedan zanimljiv i duhovit način, podsete da čovek vredi koliko zna.

      Uz pomoć loklane samouprave škola,  u čijem sastavu je i Dom učenika koji trenutno ima oko 80 đaka, obezbeđuje svojim đaci besplatno školovanje kao i stanovanje u domu za polaznike, besplatan prevoz i niz drugih povoljnosti kako bi zadržala i održala svoju dugogodišnju tradiciju. Međutim,  ove godine upisan je samo smer geometar ali je želja i nada da će se broj smerova dogodine povećati.      

       Mnogobrojni gosti na poziv domaćina obišli su i razgledali u prostorijama škole veoma lepu i ukusno uređenu postavku građevinarstva, koja na najbolji način prikazuje istoriju i svu istorijsku vrednost građevinarstva Crne Trave.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека