Obeleženo 85 godine “Studenta”

BEOGRAD

Svečanom akademijom u Skupštini grada Beograda danas je obeleženo 85 godina rada najstarijeg studentskog časopisa na Balkanu “Student” čija redakcija se prvi put okupila 1937. godine, a kontinuirano je izlazio do kraja devedesetih, da bi 2011. redakcija obnovlila rad onlajn, u vidu portala.

Akademiji su prisustvovali predstavnici nekoliko generacija saradnika “Studenta”, među kojima je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

“Kada nešto u Srbiji ima neprekinutu tradiciju koja traje 85 godina, kao što je to ‘Student’, to znači da je to vrednost koja je preživela sve istorijske lomove, a njih je ovde bilo više nego kod drugih naroda za nekoliko vekova”, rekao je Dačić čestitajući studentovcima jubilej.

Dačić je ocenio je da je “Student” bio više od časopisa.

“Bio je mesto gde se mešala ogromna životna energija mladih sa idejama o promeni sveta u kome živimo, kao mali deo jedne velike tribine Univerziteta i njegovih studenata”, rekao je Dačić, svojevremeno student prodekan Fakulteta političkih nauka.

Predsednik Skuoštine grada Beograda Nikola Nikodijević je, u ime domaćina, čestitao jubilej časopisa koji je, kako je rekao, imao burnu istoriju tokom koje se suočavao sa cenzurom i zabranama, ali i pokretao ključne teme.

“Danas nema cenzure, ne moramo uvek isto da mislimo, ali moramo da sarađujemo zato što su nam ciljevi isti, jer bogatstvo ovogs grada čine upravo Univerzitet i studenti”, poručio je Nikodijević.

Najstariji alumnista “Studenta”, novinar Mirko Miloradović u izjavi za FoNet poručio je današnjim studentima da ne smeju biti mirni.

“Citiraću profesorku (Ekonomskog fakulteta) Danicu Popović – izeš zemlju koja ima mirnu mladež, kao u onoj izreci o zemlji koja Bosne nema”, prokomentarisao je Miloradović.

On je mladim novinarima savetovao da, ako hoće da rade posao kako treba, u rezervi imaju i dopunsko zanimanje “ako padne otkaz”.

Glavna urednica današnjeg portala “Student” Danica Vasović rekla je FoNetu da redakcija koju čine studenti svih fakulteta beogradskog Univerziteta danas obrađuje teme koje su akademcima bliske i interesantne.

“Ono što ih najviše zanima je kako se zaposliti, teme o stanju u društvu, na Univerzitetu u Beogradu i u studentskim domovima, zatim o dodatnim rokovima, kao i priče o onlajn i oflajn nastavi tokom pandemije”, rekla je Vasović.

Povodom 85 godina postojanja “Studenta” Pošta Srbije objavila je prigodnu kolekciju poštanskih markica, a svečanoj akademiji u Starom dvoru prisustvovao je i predsednik Saveza studenata Beograda Ilija Todorović, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare