Obeleženo 19 godina saradnje Srbije i Nemačke

VRANJE

U Vranju je danas boravila Leoni Rajmers šefica Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, povodom obeležavanja 19 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje.

U susretu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem bilo je reči o najvažnijim projektima koje Grad realizuje sa nemačkim agencijama i finansijskim institucijama poput KFW i GIZ.

„Jedan od najvažnijih prioriteta gradskog rukovodstva je infrastrukturno opremanje Industrijske zone, ali se sve više radi na kvalitetnoj i adekvatnoj obuci radne snage, koja bi trebalo da bude prilagođena strukturi privrede. U tom smislu smo sa GIZ-om sarađivali na uvođenju neophodnih obrazovnih profila u srednjim stručnim školama”, rekao je Milenković.

Rajmers koja je prvi put u Vranju najviše se interesovala za privrednu situaciju i položaj mladih.

Gradonačelnik je naveo da je cilj lokalnog rukovodstva da mladi ne napuštaju Vranje što je teško realizovati, jer kako je rekao, „živimo u eri globalizacije i otvorenih granica“.

„Iako su plate medicinskih radnika u prethodne četiri godine povećane za 38 odsto, teško ih je zadržati zbog niske startne osnove. Zato smatram da je privredni razvoj osnova da se mladi zadrže. I ulaganja u druge segmente društva mogu biti jedan od ključnih faktora. Vranje je dobilo novu zgradu Pozorišta, za mesec dana dobiće i bioskop, uskoro kreću i radovi na izgradnji novog stadiona i šoping centra, a ulaže se u razvoj turizma”, istakao je Milenković i dodao da su sve ovo integrišući uticaji kako mladi ljudi bolji život ne bi tražili preko granice naše zemlje.

Potom je u sali Pozorišta „Bora Stanković“ održana svečanost posvećena devetnaestoj godišnjici Nemačko-srpske razvojne saradnje. Prezentovani su dosadašnji rezultati i realizovani projekti, koje sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz finansijsku podršku Nemačke razvojne banke KFW.

,,Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj Uniji, a dokaz za to je uspešna razvojna saradnja već 19 godina. U proteklom periodu vlada Savezne Republike Nemačke odobrila je Srbiji preko 2 milijarde evra. U Vranju se realizuju vrlo značajni projekti u oblasti vodosnabdevanja, upravljanja otpadnim vodama, kao i u oblasti obrazovanja”, rekla je Rajmers, šefica Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Na dobru saradnju dve zemlje ukazao je i predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

,,Današnji događaj je potvrda saradnje, koja je doprinela sveobuhvatnom društvenom i ekonomskom razvoju Vranja, kroz unapređenje životnih uslova naših sugrađana. Saradnja naše lokalne zajednice sa Saveznom Republikom Nemačkom, kao i sa različitim institucijama i organizacijama ogleda se u brojnim realizovanim projektima“, istakao je Tričković.

Članovi „Reflektor teatra“ izveli su potom predstavu ,,Punoletstvo“, koja je specijalno pripremljena za ovu godišnjicu u kojoj su navedeni aspekti saradnje dve zemlje.

Otvorena je i izložba ,,Dela znače“, gde su prikazani realizovani projekti nemačko-srpske razvojne saradnje.

Boravak u Vranju gosti su završili posetom Narodnog muzeja i Muzej kuće Bore Stankovića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare