Obeležene četiri decenije rada Službe nefrologije sa hemodijalizom u Vranju 

VRANJE

Prigodnim programom i brojnim predavanjima u Domu zdravlja u Vranju obeleženo je 40 godina dijalize. 

Bio je to povod da se održi kontinuirana medicinska edukacija na teme koje su vezane za bolesti i terapijski tretman oboljenja bubrega i izazove koje je donela pandemija korone u ovoj oblasti. 

Dr Slavča Stamenov, načelnik Dnevne bolnice za hemodijalizu sa nefrologijom je govorio kako su se organizovali za lečenje i zbrinjavanje bubrežnih bolesnika u vreme pandemije. 

„Bilo je problema u startu, jer nismo znali kako će to ići, ali mislim da se cela Služba organizaciono trudila da tim izazovima odoli koliko je mogla“, rekao je dr Stamenov. 

Ka Službi nefrologije sa hemodijalizom u Vranju gravitiraju pacijenti iz svih šest opština Pčinjskog okruga, kao i iz Kosovskog pomoravlja. 

To je jedina ovakva služba u Pčinjskom okrugu koja zbrinjava bubrežne bolesnike. Na mesečnom novou ima između 1.600 i 1.700 dijaliznih seansi. 

„Veliki je ovo jubilej, 40 godina, u eri kada radimo prvi put ogromnu rekonstrukciju Zdravstvenog centra Vranje i ova će bolnica biti respekt. Ovo je regionalni centar što se tiče nefrologije, hemodijalize. Prostorni kapaciteti su nam pri kraju, ali trudimo se da u ovim novim uslovima obezbedimo još kreveta, što ćemo i učiniti u narednom periodu“, kaže dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra Vranje. 

„Bilo je veoma teško. Sve nepoznato, ali zahvaljujući Institutu i ljudima u Nišu mi smo sve to prevazišli i započeli našu dijalizu u prostorijama Dečjeg odeljenja sa četiri aparata i osam pacijenata“, rekao je prvi načelnik dijalize, dr Zoran Zdravković. 

Počeci su bili teški, a podrška kolega iz Niša neprocenjiva. O tome je govorio prof. dr Vidojko Đorđević, nekadašnji direktor nefrologije KC Niš. 

„U protekle četiri decenije imali smo jednu izvanrednu saradnju sa bolnicom u Vranju, jer smo nju tada pratili redovno, i tom analizom utvrđivali da su lekari vranjske bolnice jedni od najboljih među dijaliznim centrima u Srbiji, po načinu, kvalitetu lečenja i ishodu lečenja naših pacijenata na dijalizi“, istakao je prof. dr Đorđević. 

Služba za hemodijalizu sa nefrologijom u Vranju počela je da radi 1982. godine. Danas ka ovom Centru koji ima tridesetak aparata gravitira oko 130 pacijenata. U tri smene radi osam lekara. Godišnje se obavi od 18 do 19 hiljada dijaliznih seansi, što ovu Službu svrstava u grupu većih dijaliznih centara u Srbiji. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare