Obeležene 43 godine postojanja Tehnološkog fakulteta

LESKOVAC

Tehnološki fakultet u Leskovcu obeležio je Svečanom akademijom 43 godine postojanja i rada. Za ovo vreme fakultet je postao zapažena visoko opbrazovana i naučnoistraživačka institucija u obalsti novih tehnologija, te predstavlja osnovu za razvoj moderne privrede u regionu i okruženju, a uposlenici planiraju da u narednom periodu budu lideri u oblastima kojima se bave i pokretačka snaga privrede celog regiona. Dekan fakulteta prof. dr Dragiša Savić govorio je o istorijatu Tehnološkog faulteta.

„Kada je 1979. godine osnovan fakultet, ideja je bila da se školuju i osposobljavaju inženjeri za pomoć lokalnoj privredi Leskovca i okoline. Tada su formirana dva odseka i na dalje su samo dobijali različite forme u zavisnosti od zahteva privrede ili ministarstva. Školovani su inženjeri za farmaceutsku, hemijsku, prehrambenu i tekstilnu industriju. Rado se sećamo prvih godina rada fakulteta, kada je upisivano 240 redovnih i 200 vanrednih studenata, što su brojke koje bi danas obradovale mnoge fakultete. Kasnije su se menjali studijski programi i odseci, a sa Bolonjskom deklaracijom 2007. se kreće sa tri studijska programa, stvaraju se uslovi za magistarske master studije, a onda i odbranu doktorata, pa kasnije i doktorske studijem, da bi od pre dve godine, školske 2022./2021. krenuli sa jednim studijskim programom, tehnološko inženjerstvo, sa više područja i po prvi put smo, na zahtev okruženja i privrede uveli jedan studijski modul koji se odnosi na informacione sisteme u tehnologijama. Isti su programi i za master i za doktorske studije.“

Dekan Savić je izneo i podatak da je do sada je na Tehnološkom fakultetu diplomiralo preko 2200 studenata, master diplomu je steklo 273 studenta. Sa njega je poteklo 66 magistara i 87 doktora nauka.

Predsednica Saveta Tehnološkog fakulteta prof. dr Sandra Konstantinović rekla je da je primarni cilj tehnološkog fakulteta nastavni proces koji nije jednosmerni transfer znanja.

„Svi nastavnici i saradnici Tehnološkog fakulteta insistiraju na aktivnijem učešću i uključivanju studenata u nastavni proces, podstiču njihovu znatiželju, kreativnost i samostalnost kako bi nanajbolji način mladi intelektualni potencijal oblikovali u što kvalitetnije i konkurentnije inženjere. U tome nam pomaže i iskustvo poslodavaca, njihovi predlozi i sugestije, kao i predlozi naših studenata, koji su najvažniji pokazatelj kvaliteta rada fakulteta. Zato verujem da ujedinjena svest o važnosti očuvanja, unapređivanja i nagrađivanja njihovog znanja, a koja nas danas povezuje, predstavlja naš najveći kapital. Osim nastavnog procesa, Tehnološki fakultet u Leskovcu obraća evliku pažnju i na naučno-istraživačku delatnost. Veliki broj publikovanih radova, patenata, tehničkih rešenja kako nastavnika i saradnika, tako i mladih istraživača i stipendista ministarstva, studenata doktorskih studija, njihovog učešća na velikom broju skupova i projekata je odličan pokazatelj postojanja jake veze i plodne saradnje nastavnika i studenata sa ciljem podizanja kvaliteta naučno-istraživačkog rada, referentnosti ustanove i njene vidljivosti i u nauci i u istraživanjima.“

okupljenima se obratio i rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić primetivši da je fakultet povrdio svoj potencijal da bude aktivni činilac u okviru privrednog razvoja, jer samo znanje može pokrenuti točak napretka u južnoj Srbiji.

„Mladi ljudi su nosioci razvoja, ne samo svojim mladalačkom energijom, već i znanjem, idejama i kreativnošću. Velika je odgovornost obezbediti im realne uslove za bolji život u svom rodnom gradu, u svojoj kući. Podržavamo napore lokalne zajednice koja prepoznaje napore akademske zajednice da učini sve sa svoje strane u cilju stvaranja uslova za praktičnu primenu naučnih rezultata.”

Čestitke za 43. rođendan uputio je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, naglasivši da se radi o ustanovi koja ima nemerljiv značaj za grad, te da se zbog odlične reputacije broj studenata iz godine u godinu povećava.

„Tehnološki fakultet u Leskovcu predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučno-istraživačku organizaciju i instituciju od posebnog društvenog interesa. Ovaj fakultet uspešno prati razvoj hemijskih, farmaceutsko-kozmetičkih, polimernih, prehrambenih, tekstilnih tehnologija, kao i tehnologija u oblasti zaštite životne sredine. Sve to predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja naše zemlje u 21. veku.“

Na svečanosti su podeljene nagrade najboljim studentima, jubilarne nagrade zaposlenima za 10, 20 i 30 godina rada, te prigodni pokloni penzionisanim profesorima fakulteta i zaslužnim saradnicima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare