Obeležena značajna godišnjica Narodnog muzeja u Vranju

VRANJE

Pod sloganom „Istorijska i kulturna baština juga Srbije kroz vremena“ održan je naučni skup povodom šest decenija Narodnog muzeja u Vranju.

Skup koji je održan u Galeriji ove ustanove predstavlja početak obeležavanja ovog značajnog jubileja.

To što je Vranje dobilo muzej kao ustanovu kulture relativno kasno u odnosu na druge gradove u zemlji ne umanjuje njegov značaj, rekla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

„Rad i posvećenost zaposlenih u Narodnom muzeju u Vranju godinama su bili primer kulturnim poslenicima kako treba raditi ne samo na očuvanju kulturno-istorijskih vrednosti, već i na koji način treba promovisati taj rad. Da je tako potvrđuje činjenica da je Narodni muzej u Vranju već pet godina nakon osnivanja, 1965, pokrenuo svoju izdavačku delatnost, kada je i objavljen prvi broj Vranjskog glasnika. U to vreme, a i decenijama kasnije, Vranjski glasnik je bio jedini stručno-naučni časopis u Pčinjskom okrugu koji se bavio temama iz oblasti koje je pokrivao Narodni muzej. Stručno-naučne tekstove vezane za naš grad, ali i Pčinjski okrug, objavljivali su najugledniji akademici tog vremena i vranjski intelektualci. Ovaj podatak govori da su oni imali razvijenu svest o neophodnosti izučavanja ne samo prošlosti i istorije, već i aktuelnih tema i dešavanja“, rekla je  zamenica gradonačelnika.

Ona je dodala da su poslednjih godina, zahvaljujući gradu i resornom ministarstvu, uložena velika sredstva, najpre u rekonstrukciju i sanaciju Muzej kuće Bore Stankovića, a potom i same zgrade Salemluka.

„Lokalna samouprava će i u narednom periodu pružati svu neophodnu podršku i pomoć zaposlenima i rukovodstvu Narodnog muzeja da i u godinama koje dolaze nastave svoju misiju u oblasti zaštite umetničko-istorijskih dela, kao i u promociji stalne postavke i svojih zbirki: arheološke i numizmatičke, etnološke, istorijske i zbirke savremenog slikarstva“, istakla je Jović.

Učesnike je pozdravio direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković koji se osvrnuo na istorijat i razvoj ove ustanove kulture.

U radu skupa učestvovali su eminentni stručnjaci obrazovnih, naučnih i verskih institucija iz Srbije, a za ovu priliku štampano je i posebno izdanje Vranjskog glasnika.

Organizator ovog događaja je Narodni muzej pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare