Obeležena godišnjica Udruženja potomaka ratnika 1912 do 1920 godine

VLASOTINCE

U organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 -1920. godine, prvog martovskog dana, obeležena je godišnjica stradanja meštana Šišave i Donje Lomnice 1. marta 1917. godine, a takođe je obeležena i 101. godišnjica Topličkog ustanka.

Predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 -1920. godine i predstavnici Osnovne škole „Braća Milenković“ položili su vence i odali počast žrtvama kod Spomen-česme na putu ka selu Donja Lomnica.

” Na prostoru jugoistočne Srbije 1917. godine izbio je Toplički ustanak, neposredni povod za izbijanje bio je regrutovanje srpskih mladića za bugarsku vojsku. Ustanak je obuhvatio Jablanički i Toplički kraj. Zbog oslobođenja oko 400 srpskih mladića koji su bili regrutovani, Bugari su na ovom mestu ubili 33 meštana Šišave i Donje Lomnice”, rekao je Dragan Vidosavljević, predsednik Udruženja potomaka, koji je napomenuo, da se, na području vlasotinačke opštine nalaze se tri spomenika iz Prvog svetskog rata i to: Spomenik palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje u centru grada, Spomenik 49 radnika Timočke divizije braniocima mosta na Južnoj Moravi u Gložanu i Spomen- česma stradalim meštanima Šišave i Donje Lomnice.

” Naše Udruženje ove godine obeležiće tri veoma značajna datuma iz srpske istorije , najpre 100 godina probijanja Solunskog fronta, 100 godina oslobođenja Vlasotinca u Prvom svetskom ratu i 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu – informisao nas je je Dragan Vidosavljević, predsednik Udružljnja potomaka ratnika 1912 – 1920.godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare