Obeležena godišnjica Topličkog ustanka

VLASOTINCE

Delegacija opštine Vlasotince, na čijem čelu su bili članovi Opštinskog veća, Miloš Mitrović i Jovana Jovanović i predstavnici boračkih organizacija položili su cveće na spomenik žrtvama bugarskog terora u Topličkom ustanku. Bugari su 1. marta 1917. godine zapalili Šišavu i Lomnicu i streljali 33 meštana ovih sela kao odmazdu što su komitski odredi Koste Pećanca i Šišavačka komitska četa oslobodili srpske regrute zatvorene u vlasotinačkoj školi. Ove godine obeležava se 107. godišnjica Topličkog ustanka tokom koga su Srbi iz Toplice, Jablanice i Puste reke ustali protiv bugarskog terora.

Obraćajući se okupljenim poštovaocima srpske istorije Srba Takić je istakao da je Toplički ustanak bio jedina oružana pobuna u porobljenoj Evropi u vreme Prvog svetskog rata.

  • Danas, kada se na ovom mestu klanjamo senima 33 nedužno streljanih Šišavaca i Donjolomničana, moramo biti svesni da njihove žrtve nisu i ne smeju da budu uzaludne. One su naš putokaz, ideja vodilja i primer koji moramo slediti -rekao je Srba Takić, a na tadašnja vremena i teške događaje govorio je i potpukovnik u penziji, Tomislav Mitić.

Među okupljenim žiteljima bile su i članice recitatorske sekcije škole „Braća Milenković“: Jovana Mitić, Lana Stojanović i Đurđica Stojiljković sa nastavnicom srpskog jezika i književnost, Ivanom Pavlović.

Spomenik stradalim žiteljima Šišave i Lomnice podignut je 8. decembra 2009. godine. (kraj)VS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare