Obeležena godišnjica stradanja žitelja Ristovca

VRANJE

Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine i grad Vranje obeležili su, u petak, u selu Ristovac 101. godišnjicu stradanja meštana ovog sela u Prvom svetskom ratu 1917. godine.

Održan je parastos stradalima  i položeni venci i cveće na spomenik.

„Sa dužnim pijetetom sećamo se tragične pogibije meštana Ristovca. Po broju stradalih, ristovačka i uševačka tragedija u vreme Velikog rata, bila su dva najveća stratišta u Vranju i okolini. Danas, kada obeležavamo 101. godišnjicu napada na stanovnike Ristovca, ne zaboravimo da je naša moralna dužnost i obaveza da dok postojimo, našim precima, koji su se nesebično borili za stabilan život budućih pokolenja, odajemo dužnu zahvalnost. Setimo se i da su njihove borbe zaveštanje prošlosti, da danas i mi doprinosimo sigurnoj budućnosti našeg naroda, ali ovaj put mudrim pregovorima i veštom diplomatijom. Ne zaboravimo da budemo ponosni na naše heroje, ne zaboravimo junačke podvige brojno tako malog naroda, vredne svakog divljenja i poštovanja“, rekao je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

Predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Vesna Đorić obraćajući se prisutnima je istakla značaj sećanja na velike žrtve srpskog naroda koje se nikada ne smeju zaboraviti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare