Obeležena godišnjica rada „Jumka“ u Vranju

VRANJE

Holding kompanija „Jumko“ u Vranju svečanom sednicom obeležila je 56. godišnjicu rada. Za one koji znaju kada je ovaj nekadašnji tekstilni gigant počeo sa proizvodjom bilo je iznenađenje što je baš 16. septembra proslavljena ova značajna godišnica. Upućeni znaju da je Pamučni kombinat, u tada industrijski nerazvijenom Vranju, počeo da radi 1. maja 1960. godine. I taj datum se decenijama obeležavao.

Niko u kompaniji nije znao da nam kaže zašto je promenjen datum obeležavanja, pa onda i ne čudi činjenica što je svečanost bila u znaku rada „Jumka“ uglavnom u poslednje tri godine. Ni reči o osnivaču kombinata i ljudima čijom su zaslugom proizvodi sa oznakom „Jumko Vranje“ svojevremeno bili na skoro svim tržištima u svetu.

Prisutnima se obratio najpre predsednik Nadzornog odbora Branislav Popović, koji je podsetio da je kompanija nakon deceniju krize i propadanja u 2015. godini ostvarila pozitivne rezultate.

„Nikada nismo obećavali ono što ne možemo da ostvarimo. Obećavali smo rad, poslove i redovne plate. I to smo ispoštovali. U narednom periodu očekujemo da sa novim rukovodstvom uspemo da ostvarimo našu viziju, a to je da tekstilna industrija bude nosilac razvoja Vranja i Pčinjskog okruga. Cilj je da reorganizujemo kompaniju i modernizujemo proizvodnju, da izvoz postane prioritet, povećamo uposlenost kapaciteta u narednoj godini i da stvorimo bolje uslove za rad i bolji životni standard svih zaposlenih“, rekao je Popović.
jumco-3
Vršilac dužnosti generalnog direktora Branislav Trajković je rekao da je „Jumko“ na svom dugom putu prošao kroz zlatno doba, a onda kroz period krize i lomova.

Uz veliku pomoć Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, ministarstava odbrane, policije i privrede kao i državnog sekretara Dragana Stevanovića, uspeli smo da stabilizujemo kompaniju i da 2015. godinu započenemo sa pozitivnim rezultatima. Te godine realizivali smo ugovore u vrednosti  od 12,5 miliona evra, a svi pokazatelji pokazuju da će 2016. godina biti još bolja. Menadžment kompanije sačinio je biznis plan po kome je neophodno dodatnim investicijama obnoviti mašinski park kako bi doveli do povećanja obima i kvaliteta proizvodnje, što bi omogućilo ugovaranje većeg obima posla za inostrano tržište. „Jumko“ se polako, ali sigurno vraća stranim kupcima. Sada radimo sa vojsku Finske, ali i Nemačke, Poljske i Češke. U 2017. godinu očekujemo da će 30 odsto ukupne proizvodnje moći da izvozimo, što je duplo više nego sada“, rekao je Trajković.

Na kraju je napomenuo da i dalje rade za Vojsku Srbije i MUP, brojna javna preduzeća i mnoge druge partnere.

Godišnjicu postojanja i rada zaposlenima i rukovodstvu „Jumka“ čestitao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković, koji je izrazio nadu da će „Jumko“ u narednom periodu biti nosilac razvoja grada.

jumco-1
Povodom praznika kolektiva predsedniku Vlade Srbije, Aleksandru Vučiću dodeljeno je specijalno priznanje za izuzetan doprinos u restrukturiranju, reorganizaciji i stvaranju uslova za napredak i razvoj kompanije „Jumko“.

Za izuzetnu saradnju plakete su dobili ministarstva odbrane,  unutrašnjih poslova i privrede, državni sekretar Dragan Stevanović, kao i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

jumco-2Među dobitnicima je i nekadašnji generalni direktor Vlajko Jović, koji je dobio višeminutni aplauz prisutnih.

Nagrađeni su i najbolji radnici kompanije.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz republike, Pčinjskog okruga i Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare