Obeležena 140 godišnjica Vojne bolnice Niš

NIŠ

„ Sve će to narod pozlatiti“, naziv je izložbe fotografija i eksponata iz Prvog svetskog rata , čijim otvaranjem je danas započelo obeležavanje 140 godina postojanja Vojne bolnice u Nišu.

Izložu su priredili  Vojni muzej Beograda i muzeji gradova Šabac i Novi sad. Fotografije pričaju dve priče – jedna je  o srpskom borcu koji je boreći se u ratu postao  invalid dok je druga posvećena deci, ratnim siročadima, koja su zajedno sa ratnicima učestvovala u bitkama I preživljavala golgotu Prvog svetskog rata.

“Izložba je posvećena našim precima iz Prvog svetskog rata , srpskim invalidima I srpskoj siročadi. Ona obiluje potresnim fotografijama iz tog perioda . O srpskoj siročadi smo hteli da ispričamo priču o tome da se država kako je umela borila za život te dece koja su u ratnom vihoru ostala bez porodice. Kako se vojska povlačila prema Grčkoj ona je vodila i tu srpsku decu. Ova deca su na Solunskom frontu bila u prvim borbenim redovima”, rekla je Gordana Bulovič  kustos muzeja grada Novog Sada.

Ona kaže da se ne zna tačno kada I gde su nastale mnoge od ovih fotografija I ne zna se ni njihov autor ali svedoče o strahotama koje su preživljavala deca I vojni invaliti tokom I posle Velikog rata.

Ona je podsetila na činjenicu da je srpska država 1917. godine organizovala mala udruženja , “Mladi četnici “ I “Mlade planinke” , u kojima je organizovan život ove dece  I kako kaže “ to je bio prvi način borbe za njihovu budućnost I organizovane zaštite”.

Izložba će biti otvorena do 24. Januara.

U Domu vojske održana je premijera dokumentarnog filma „Vojna bolnica – od osnivanja do danas“.

Film je nastao saradnjom Vojno-filmskog centra Zastava filma koja se nalazi u sastavu Ministarstva odbrane  uprave za odnose sa javnošću i Vojne bolnice Niš . U  njemu je ispričana priča o ovoj vaznoj  zdravstvenoj ustanovi tokom 12 decenija njenog postojanja.

“Ekipa Zastava filma je pokušala da u nekih 4o minuta prikaže 140 godina ove renomirane ustanove. Nadam se da smo uspeli da pokažemo jedan deo, segment te bogate istorije I aktivnosti pripadnika Vojne bolnice Niš”, rekao je potpukovnik Goran Ikonić, direktor Vojno filmskog centra “Zastava filma.”

Vojna bolnica u Nišu osnovana je desetak dana nakon oslobođenja ovog grada od Turaka, 22. Januara 1878. Godine , odlukom Vojnog štaba srpske vojske , na predlog načelnika Sanitetske službe Vladana Đorđevića.

“ Vojna bolnica je stvorena iz potrebe da se zbrine na hiljade ranjenih u borbama za oslobođenje Niša i južnih krajeva Srbije. Njenim osnivanjem postavljen je kamen temeljac za razvoj zdravstva u gradu Nišu I regionu”, rekao je upravnik Vojne bolnice u Nišu pukovnik dr Jovica Stanojković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare