Obeležen veliki jubilej Škole animiranog filma 

VRANJE

Vizija i entuzijazam koje su te 1987. godine imali članovi Кluba ljubitelja filmske umetnosti, pre svega, njen predsednik dr Vukašin Antić, kao i Miroslav Simonović, iznedrili su Školu animiranog filma koja je postala sinonim za animaciju ne samo na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije, već i sveta, rekao je na Svečanoj akademiji, koja je upriličena povodom 35 godina rada ove škole, predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

„Da je tako potvrđuju produkcija, broj polaznika, organizovanje „Zlatnog puža“ sa Svetskim festivalom animiranog filma i Internacionalnom radionicom, kao i veliki broj priznanja i nagrada. Velika ljubav prema animaciji, kontinuitet u radu, posvećenost i aktuelnost u branši kojom se bave izdvojili su vranjske šafovce kao vrhunske animatore. Tako je bilo svih ovih godina, a iskreno verujem da će tako biti i u budućnosti“, rekao je Tričković. 

Posebni savetnik Ministarsva kulture i informisanja Alma Rizvanović je naglasila da je vranjski ŠAF jedinstvena škola animacije u Srbiji i da će kao takva uvek imati podršku resornog ministarstva. 

„Nas u ministarstvu kulture i informisanja posebno raduje činjenica što se ovaj jubilej poklapa sa dobom preporoda naše kinematografije, velikih državnih i stranih investicija kao i skorog donošenja Zakona o kinematogradiji i drugim audio i vizuelnim delatnostima. Odgovorna kulturna politika podrazumeva decentralizaciju, mi u ministarstvu aktivno to sprovodimo“, rekla Rizvanović. 

Škola animiranog filma u Vranju uskoro će u svoju filmografiju upisati 350 film. Zanimljivo 35 godina rada i 350 animiranih filmova, istakla je direktorka ove škole Jasmina Stojanović. 

Ona je podsetila da je prošlo 25 godina od organizovanja prve radionice i početka organizovanja internacionalnih manifestacija iz oblasti animiranog filma u Vranju.  

„Pričamo o animiranim filmovima, ali nije ŠAF samo crtanje i pravljenje filmova već mesto gde se stiču mnogo šira znanja i životna iskustva. Ovo je posao koji je i izuzetno odgovoran, jer kroz rad sa decom učestvujemo u njihovom odrastanju i vaspitavanju. Na neki način mi oblikujemo njihove ličnosti, utičemo na njihova zanimanja i formiramo uglove iz kojih oni gledaju na svet umetnosti i filma, ali i na svet uopšte“, rekla je direktorka Stojanović. 

O monografiji koja je objavljena povodom 35 godina postojanja i rada Škole animiranog filma govorila je autorka Nela Ćurčija, koja je istakla da nije bilo lako izdvojiti najvažnije momente proteklih 35 godina i smestiti na 250 strana. 

„Za nas je sve važno. Svaki crtež, svaka karikatura, pesma, tekst, čestitka, nagrada…“,kaže Čurčija. 

Svoje impresije i iskustva u saradnji sa ovom školom izneo je i srpski animator i reditelj Stevica Živkov.  

Na svečanosti su zahvalnice za nesebičnu pomoć u radu Škole animiranog filma dobili Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Vranje. 

Za počasne članova proglašeni su Stevica Živkov, Božidar Zečević i Miroslav Simonović, koji se i zahvalio u ime nagrađenih.  

Povodom ovog značajnog jubileja otvorena je i izložba iz bogate arhive ove jedinstvene škole. Prezentovani su brojni predmeti, plakati i fotografije. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare