Obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja pod sloganom „Dan roze majica“  

VRANJE

Svake godine poslednje srede u februaru se obeležava Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Tako je bilo danas i u Vranju, a organizator je Lokalna mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja. Akcija je održana pod sloganom „Dan roze majica“, u znak sećanja na dečaka iz Kanade koji je postao žrtva zlostavljanja, jer je u školu došao u roze majici kako bi pružio podršku oboleloj majci od karcinoma dojke. 

U pešačkoj zoni u centru grada realizovana je podela flajera građanima. Bile su uključene sve osnovne i srednje škole, predstavnici policije, organizacija i institucija, koje čine ovu lokalnu mrežu koju je formirao Grad Vranje. 

Činjenica je da je broj slučajeva vršnjačkog nasilja u porastu, rekla je gradska većnica Danijela Milosavljević. On je istakla da su upravo na jednoj od radionica koje su držali volonteri, učenici prepoznali vršnjačko nasilje koje se dešava u njihovoj osnovnoj školi. To je i bio cilj, prepoznavanje, ali i da se uključe i druge institucije u sprečavanju vršnjačkog nasilja, kaže većnica. 

„Cilj ovog skupa je bio da se deci ukaže šta je to što se oko njih dešava, a predstavlja vršnjačko nasilje. Da osim fizičkog postoji i psihičko, kao i digitalno nasilje i kako ga prepoznati. Da deca na pravi način reaguju, da prijave slučajeve, a da potom reaguju sve nadležne službe škole i grada“, rekla je Milosavljević. 

Obeležavanje ovog dana počelo je u ponedeljak, 20. februara, radionicama i tribinama u osnovnim i srednjim školama u Vranju i biće nastavljeno sve do petka. 

Tada je završni dan kada će u velikoj sali Skupštine grada biti održana tribina na temu „Vršnjačko nasilje nije moj izbor“, na kojoj će mladima govoriti gradonačelnik Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Početak tribine je u 11 sati. 

Planirano je da budu predstavljeni i ciljevi Radne grupe za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, dok će u popodnevnim satima biti održana i predstava „Daj sebi priliku da me upoznaš“ Udruženja građana „Neksus“. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare