Obeležen Dan zaštite prirode u Parku prirode „Radan“

U Parku prirode „Radan“ danas je obeležen Dan zaštite prirode.

U Vizitorskom centru „Teodora“. kod arheološkog nalazišta Caričin grad je prikazan film „Radan“ koji otkriva sve lepote ove planine a učesnici događaja su sa vodičima obišli Park prirode „Radan“ – Caričin grad (Justiniana Prima), Ripi vode i Prolom banju.

Organizatori ovog događaja su Zavod za zaštitu prirode Srbije i Javno preduzeće „Srbijašume“ kome je Vlada Republike Srbije poverila da upravlja ovim zaštićenim područjem.

Organizatori kažu da je cilj bio da na jednom mestu okupe predstavnike državnih organa, stručnih ustanova, upravljača zaštićenog područja, lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i predstavnike medija, kako bi zajedno skrenuli pažnju javnosti na značaj očuvanja, zaštite i odgovornog korišćenja i upravljanja prirodnim resursima.

Park prirode „Radan“ ukupne površine 41.312 ha nalazi se na teritoriji opština: Kuršumlija, Bojnik, Lebane, Medveđa i Prokuplje.

Ovaj predeo stavljen je pod zaštitu da bi se, u interesu nauke, obrazovanja i unapređenja kulture i održivog privrednog i demografskog razvoja, očuvali izuzetna raznovrsnost divljeg biljnog i životinjskog sveta.

Flora područja Radana čini oko 10% flore Balkanskog poluostrva i oko 22% flore Srbije. Područje Radana se odlikuje relativno velikim bogatstvom ptica koje čini oko 30% od ukupnog broja vrsta ptica u Srbiji.

Na širem prostoru Radana nalazi se više desetina objekata spomeničkog nasleđa koji su specifični po vremenu nastanka, stepenu očuvanosti i umetničkim vrednostima.

Među ovim objektima su arheloško nalazište Caričin grad (Lebane), Šturac; crkvište Golubovac (Bojnik), Ivanje; ostaci crkve Ognjene Marije (Bojnik), Borince; Marino kale (Bojnik), Magaš; crkva Sv. Lazara (Kuršumlija, Prolom).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare