Obelezen Dan secanja na ubijene zene

NIS

Od početka godine tri žene su u Srbiji izgubile život od psoledica nasilja u porodici, a beg od nasilnika u Sigurnoj kući u Nišu pronašlo je od početka godine 18 žena i 24 dece, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu u čijoj je organizaciji na Trgu kralja Milana  odgovarajućim performansom  i ove godine, kao i svih prethodnih, obeležen nacionalni  Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, koji se obeležava  od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, a povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja,  ubijeno 7 žena. Njima je bio posvećen i performans koji su izveli glumci Akademskog poziršta SKC-a Niš a tekst je napisala mlada  Nišlijka Marina Božinović za koji je dobila nagradu na literarnom konkursu Sigurne kuće.

                      „I ovaj 18.maj dočekujemo sa poražavajućom statistikom. Od početka godine u Srbiji su tri žene izgubile život od posledica nasilja u porodici. Kada se nasilje odnosi konkretno na porodično-partnerske odnose onda je u najvećem broju slučajeva reč o patološkoj ljubomori.I kada se neko  odluči da izađe iz takve zajednice srećemo se sa strašnim situacijama, sa nasilnikom koji preti, koji  hoće da se osveti, koji ubija“, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

                     Dodaje da je upravo iz ovog razloga važno da se pošalje poruka svim  ženama žrtvama nasilja da prijave nasilje,ali  se ova poruka odnosi i na sve koji znaju da se iza nekih vrata, u nekom stanu ili kući nasilje dešava.

                     „Ono što je jako važno je i da se dobro procene faktori rizika kada se žena odluči na taj korak , a faktora je mnogo poput straha koji trpi žrtva, istorije nasilja i koliko ono traje, koliko je nasilnik spreman da ponovo počini nasilje, da li ima oružje i još puno toga. Procena faktora rizika je neophodna kako bi žrtva bila na najbolji način zaštićena“, dodaje Sonaj Šćekić.

                    Prema njenim rečima Srbija je poslednjih godina puno učinila kada je u pitanju zakonska regulativa da zaštiti žrtve porodičnog nasilja. Od posebnog značaja je  Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji daje rezultate.

                  „U kontaktu sa žrtvama nasilja može se zaključiti da nasilnici poštuju meru, ima i izuzetaka, zabrane priliska i komunikacije  što je važno. Nažalost osoba  koja razmišlja da počini ubistvo ne čita zakone. Iz tog razloga ne smemo da zatvaramo oči“, kazala je Sonja Šćekić koja je apelovala na sve građane da, ukoliko znaju za takve slučajeve, nasilje u porodici prijave.

                 U Sigurnoj kući u Nišu beg od porodičnog nasilja je od početka godine pronašlo 18  žena i 24 dece, a u ovom trenutku je u Sigurnoj kući 7 žena i 10 dece. Brojke se gotovo i ne razlikuju u odnosu na prošlu godinu u ovo vreme.

                 „Grad Niš je svojom Sigurnom kućom prepoznat ne samo u ovom regionu već i u državi jer je od strane Vlade dobila pohvale za sve aktivnosti i mere koje sprovodi na osnaživanju žena. Svake godine Grad značajna budžetska sredstva izdvaja za normalno funkcionisanje Sigurne kuće i nadamo se da će svake godine sve manji broj žena tražiti sklonište u njoj od nasilnika“, kazala je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša.

                      Ona je dodala da se u saradnji sa Sigurnom kućom radi i na prefikaliciji žena koje su žrtve nasilja kako bi one bile ekonomske osnažene za samostalan život jer je ekonomska zavisnost od nasilnika jedan od faktora zbog čega se one ne odlučuju da napuste nasilnika ili, ako ga napuste, one se vraćaju nemajući prohode za život. Do sada je veći broj žena ekonomski osnažen a neke od njih su pokrenule sopstveni biznis ili su pronašle uz pomoč zaposlenih u Sigurnoj kući posao.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare