Obeležen Dan fakulteta sporta u Nišu

NIŠ

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu,  Svečanom akademijom je obeležio 51 godinu rada i postojanja. Profesorima, studentima, kolektivu i prisutnim gostima, pozdravnim govorom, obratio se dekan fakulteta, prof. dr Milovan Bratić. Studentima sa najboljim ocenama uručena prizananja i prigodni pokloni. Rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić, potvrdio je da Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu “nije samo niški već srpski fakuletet u Nišu” i da sa pravom zaslužuje epitet jednog od najboljih u regionu.

                                “Naša institucija baštini dugu tradiciju Više pedagoške škole, Fakulteta fizičke kulture, a danas, kao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja nastavlja da stvara pozitivan ambijent mladim ljudima, da se akademski obrazuju i pripreme za budućnost, onoliko uspešnu, koliko sami budu ulagali u sebe i svoje znanje. Od osnivanja našeg Fakulteta plejada profesora ugrađivala je sve svoje intelektualne i ljudske kvalitete u integritet ove institucije, gradeći njen visoki rejting i ugled“, kazao je Bratić i dodao:

                              „  Tokom ovog perioda, nakon pola veka i više Fakultet je izrastao u vrhunsku obrazovnu i naučnoistraživačku organizaciju i postao respektabilna institucija ne samo u Srbiji, već u regionu Jugoistočne Evrope. I danas, mi, profesori, pomažemo mladim ljudima da ostvare svoje pune kapacitete, nesebično im prenoseći znanje i iskustvo, ali i društvena zajednica sa svoje strane mora da učini više, kako mladi ljudi ne bi odlazili iz zemlje i ostavljali za sobom osrednjost i neukost. Taj crveni alarm bez izuzetaka poziva sve nas i obavezuje nas na veću budnost i požrtvovanost“.

                          O uspesima koji se beleže na fakultetu govori i njegova pozicija na Šangajskoj listi u grupi fakulteta fizičke kulture i sporta. Niški fakultet se nalazi tamo gde mu je i mesto. Među najboljima. Prema aktuelnom akademskom rangiranju svetskih univerziteta, u velikoj i ozbiljnoj konkurenciji, naš Fakultet se na Šangajskoj listi za 2021. godinu našao između 150. i 200. mesta najboljih fakulteta sporta na svetu. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša 2016. godine bio prva institucija niškog Univerziteta i jedini fakultet sporta iz Srbije koji se našao na najprestižnijoj akademskoj listi, istakao je Bratić.                        Akademska zajednica u Nišu, regionu i šire, slaže se, da Fakultet sporta u Nišu danas ima dobre partnere sa kojima intenzivno radi na različitim projektima, koji dolaze iz gotovo svih zemalja Evrope, Francuske, Nemačke, Italije, Irske, Danske, Češke, Slovačke, Belgije, Španije, Portugalije, Malte, Mađarske, Poljske, Rumunije, Turske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare