Obeležen Dan Četvrte brigade Kopnene vojske i krsna slava Sveti Atanasije Veliki

VRANJE

U kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju  održana je svečanost povodom Dana Četvrte brigade Kopnene vojske i krsne slave brigade Svetog Atanasija Velikog.

Komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, general Slobodan Stopa, rekao je da je ovaj izuzetno važan istorijski događaj, kako za Vranjance, tako i za Vojsku Srbije, od značaja za nacionalnu i vojnu istoriju, jer je to bio praznik i čuvenog Prvog pešadijskog puka, koji je bio smešten u kasarni u Vranju, koja danas nosi njegovo ime.

„Prvi pešadijski puk nazvan po velikom knjazu Milošu, učestvovao je u pet ratova. Danas oživljavamo uspomenu i odajemo počast hrabrim borcima i junacima, učesnicima svih ratova i borbenih dejstava za oslobođenje Vranja, za oslobođenje Srbije. Treba da brinemo o porodicama naših poginulih i umrlih pripadnika, naročito onih iz perioda borbenih dejstava 1999. godine. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama i voljom, kako to uvek činimo, uspeti u tome“, rekao je general Stopa.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je istakao da je velika čast i zadovoljstvo biti sa pripadnicima Četvrte brigade Kopnene vojske.

„Odgovornim izvršavanjem svih zadataka, uz brojne bezbednosne i političke izazove koji opstaju na Balkanu, vojska Srbije dokazala se kao garant mira i stabilnosti u regionu. Vaš samopregor u svakodnevnom radu, čini vas najjačim osloncem našeg društva. Na tom putu, vi ste sebe, svoje živote, stavili na stub bezbednosti i odbrane naše države i naših života. Vaša stručnost i požrtvovanost prilikom pomaganja u izgradnji puteva, u zaštiti zdravlja stanovništva i održavanju kulturnog života grada dodatno je učvrstilo partnerski odnos sa lokalnom zajednicom“, rekao je obraćajući se pripadnicima slavljeničke brigade, gradonačelnik Milenković.

Načelnik štraba Kopnene vojske pukovnik Željko Tramošljika, čestitao je  Dan brigade i slavu i poželeo vojnicima da i ubuduće budu stožer bezbednosti i sigurnosti.

Na svečanosti u kasarni pročitan je pozdravni telegram načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića i prenete čestitke komandanta Kopnene vojske, generala Milosava Simovića.

Potom je  general Stopa uručio priznanja i nagrade zaslužnim civilima i vojnicima za realizaciju vojnih zadataka.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti među kojima i državni sekretar u Ministarstvu za rad, Zoran Antić, kao i načelnici Pčinjskog i Jablaničkog okruga. 

Skup je završen svečanim defileom pripadnika Četvrte brigade Kopnene Vojske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare