Obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom

VRANJE

Skromnije nego prethodnih godina, s obzirom na pandemiju korona virusa, u Vranju je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Venac kraj Spomenika revoliciji položila je delegacija lokalne samouprave u kojoj su bili predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, zamenik gradonačelnika Nenad Antić i gradska većnca Zorica Jović.

Predsednik lokalnog parlamenta je podsetio da je Drugi svetski rat bio najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva.

„Srbija je i tada bila na strani koja se bori za humane vrednosti, istinu, pravdu i slobodu. To smo uvek plaćali visokom cenom i ogromnim brojem žrtava. Drugi svetski rat doneo nam je i holokaust čiju je brutalnost osetio srpski narod. I danas smo, usled okolnosti koje su nas zadesile zbog pandemije koronavirusa, ovaj dan obeležili sa jednakim poštovanjem prema našim hrabrim precima koji su dali svoje živote za slobodu otadžbine“, rekao je Tričković.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Ujedno, 9. maj se obeležava i kao Dan Evrope, datum koji je ustanovljen kao sećanje na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku Evropske unije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare