Obeležen 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

VRANJE

Performansom i podelom edukativnog materijala na gradskom šetalištu Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima u saradnji sa Kancelarijom za mlade i Crvenim krstom u Vranju obeležila je Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Izveden je performans u kome su predstavljeni trafiking i potencijalne žrtve trafikinga u situacijama u kojima dolazi do njihovog vrbovanja, a onda i krijumčarenja i trgovine ljudima. Učesnici performansa su mladi Vranjanci. U Srbiji su za devet meseci identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Od tog broja, maloletnih žrtava je bilo 9 i u pitanju su sve devojčice. Cilj obeležavanja ovog datuma jeste i informisanje javnosti i širenje informacija, znanja i najboljih praksi u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i zaštite žrtava među različitim akterima na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i širem evropskom nivou.

Deci žrtvama trgovine ljudima potreban je što bezbolniji oporavak od traume i uspešna i funkcionalna reintegracija, ističu u Lokalnoj mreži za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

Trgovina ljudima, definiše se kao oblik modernog ropstva i zloupotreba ljudskih bića i povreda njihovih osnovnih ljudskih prava, radi sticanja materijalne koristi.

Organizacije „Atina“ i Centar za prava deteta pokrenule su digitalnu platformu namenjenu mladima srednjoškolskog uzrasta pod nazivom „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima“. Osnovna ideja i cilj nastanka platforme jeste da se mladi, koji i jesu u povećanom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, direktno informišu o tome kako da prepoznaju te rizike i kako da se zaštite.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare