O STRATEGIJI INKLUZIJE ROMA U LESKOVCU

LESKOVAC

 

 

Direktor  Centra za etnocentrizam Goran Bašić rekao je danas u Leskovcu  da se Romima na nivou Vlade Srbije “niko ne bavi” .

On je rekao I da “suštinske promene prema Romima nema”.

“ Romi imaju svoje mesto u srpskom društvu. Daleko od toga da je to lagodna pozicija ali, možda u drugim zemljaja postoji  I nelagodniji položaj Roma nego u Srbiji”.

Bašić je dodao da diskriminacije prema Romima “ima” I u obrazovanju I u svakodnevnom životu”.

“Evo, pogledajte Osnovnu školu “Petar Tasić” u Leskovcu  u kojoj postoji prostorna segregacija, u toj školi su upisana skoro iskljućivo romska deca. Još gore je što na to više niko ne obraća pažnju, ni vlast, ni gradjani, ni državne institucje”, rekao je Bašić.

P7310100

On je dodao da “drastične diskriminacije nema ali problema ima”.

 

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović , koji je I predsedavao današnjem skupu posvećenom pravljenju Strategije inkluzije Roma u Srbiji od 2015 – 2025, rekao je za JUGpress  da je predhodna Dekada Roma od 2005 do 2015 . godine imala značajan uticaj  jer su romski probemi postali vidljiviji a uticala je I na poboljšanje situacije u oblasti obrazovanja I zdravstva I dodao da  trenutno oko 2000 madih Roma I Romkinja studira u Srbiji.

On smatra da najveći broj Roma nije svestan mogućnosti koje pruža Dekada Roma I da to nije projekat već proces

Kao najveći probem Roma u Srbiji u ovom trenutku Mihajlović vidi zapošljavanje.

P7310103

“Zapošljavanje je jedan  od ključnih problema. Kada imate zaposlenog Roma onda on može obezbedii odredjene uslove za stanovanje, može obrazovati svoje dete koje će, na taj način, biti integrisano. Jer obrazovani Rom je integrisani Rom .Jedino  zaposleni Rom će ostati na svom ognjištu I neće tražiti put ka EU da bi tamo obezbedio uslove za život za svoju porodicu”, rekao je Mihajlović za JUGpress.

Koordinator kancelarije za nacionalne manjine grada Leskovca  rekao je da je u ovom gradu, zahvaljujući podršci Evropske unije za inkluziju Roma, formiran mobilni tim.

“Mobilni tim ima pet članova I u njemu su romski koordinator, pedagoški asistent,  zdravstveni medijator .predstavnik Nacionalne službe za zapošjavanje I Centra za socijalni rad”.

Bakić je dodao da je ovaj tim obišao svih četrnaest romskih naselja na teritoriji grada Leskovca I da , izmedju ostalog, prati školovanje romske dece.

P7310080

“Identifikovali  smo probleme I uslove u kojim Romi žive”, rekao j Bakić koji je prosvetni radnik.

“MI u predškolskim ustanovama na teritoriji čitavog grada imamo 114 polaznika, 1380 učenika u osnovnim I 130 učenika u srednim školama”, rekao je Bakić.

On je dodao da je uspostavljena dibra saradnja sa Srednjom tekstilnom školom I turskom tekstilnom fabrikom “Džinsi” .

“Romska deca nastavljaju školovanje u toj školi I kasnije imaju šansu da se zaposle u  fabrici  “Džinsi””, objasnio je za JUGpress  Vasip Bakić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare