O ruralnom turizmu u Leskovcu

LESKOVAC

Grad Leskovac, Odeljenje za privredu i poljoprivredu – Odsek za lokalno-održivi razvoj i Turistička organizacija grada Leskovca organizovali su konferenciju pod nazivom “Ruralni turizam u funkciji razvoja grada Leskovca”, sa ciljem da apostrofira značaj ruralnog turizma za sveukupni razvoj grada Leskovca, predstavi dosadašnje rezultate u ovoj oblasti i poveže sve aktere koji učestvuju u planiranju, razvoju i promociji turizma i turističke ponude na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i sve zainteresovane učesnike za oblast ruralnog turizma. Marija Todorović u ime Gradske uprave za privredu i poljoprivredu podseća da je Leskovac među prvih desetak gradova i opština koje su usvojile strateški dokument “Program razvoja ruralnog turizma sa akcionim planom od 2020.-2025.“ i sa realizacijom pojedinih aktivnosti se već počelo.

„Broj seoskih domaćinstava, sa jednog januara prošle godine, porastao je na sedam, koliko ih je zvanično registrovano i kategorisano danas. Još nekoliko se nalazi u procesu sertifikacije. Svesni smo da to nije mnogo, obzirom na ogromne potencijale ovog regiona. Želimo da podstičemo ljude u selima da se opredeljuju za turizam, ali nam je ideja i da čitava sela budu centri ruralnog turizma. Planom je definisano da to bude Babičko, jer je, osim prelepe prirode koja ga okružuje, u neposrednoj blizini Jašunjskih manastira, odnosno sela duž Grdeličke klisure. Očekujemo da broj domaćinstava u narednom periodu raste. Ovakve konferencije treba da stvore uslove za horizontalno i vertikalno povezivanje nacionalnog i lokalnog nivoa.“

Jasna Simović, šef resora za razvoj turističkih proizvoda u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija, ocenjuje da je seoski turizam poslednjih godina u ekspanziji.

„Deluje iznenađujuće da je seoski turizam svoj bum doživeo tokom epidemije. Letnja turistička sezona prošle godine spašena je upravo zahvaljujući ruralnom turizmu. Ne samo da je više ljudi odmor provodilo u srpskim selima, nego je i dužina boravka porasla. To je motivisalo mnoge, koji su bili u dilemi, da zakorače u ovaj oblik turizma. Ministarstvo svake godine raspisuje konkurs za dodelu subvencija i dotacija za infrastrukturne projekte, odnosno promociju, edukaciju i treninge. Na oba, Leskovac redovno prolazi i dobija sredstva. Dajemo i povoljne kredite, preko Fonda za razvoj. Vaučeri su aktuelni i već u januaru će biti podeljena prva tranša od 100.000.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Gordana
Gordana
2 godine pre

Turistička organizacija! Koja je struktura zaposlenih i čime se bave? Da li imaju zaposlene turističke vodiče? Leskovac koji ima srednju i visoku školu za turističke vodiče, nema školovanih vodiča zaposlenih u struci niti u ovoj takozvanoj turističkoj prganizaciji!!!!