O promeni imena Zrenjaninu

 

ZRENJANIN

 

Šest udruženja gradjana iz Zrenjanina uputilo je otvoreno pismo najvišim funkcionerima u Srbiji u kome je zatraženo da se ime ovog grada ne menja Predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću

Pismo je upućeno predsednici Narodne skupoštine Srbije Maji Gojković, predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić,
predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru i predsedniku vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igoru Miroviću

“Grupa lokalnih tajkuna i nekoliko organizacija, uz podršku akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića, pokrenuli su inicijativu da se gradu Zrenjaninu promeni naziv u Petrovgrad. Pokretači inicijative protive se održavanju referenduma o promeni naziva, što ukazuje da oni smatraju stanovnike Zrenjanina nedoraslim da sami donesu odluku o tome kako bi grad trebalo da se zove”, navodi se u ovom pismu.

“Podsećamo da je 1992. godine održan referendum na kome se većina birača koji su glasali opredelila da se zadrži naziv Zrenjanin.

Dole potpisane organizacije i Zrenjaninke i Zrenjaninci smatraju da nadležni organi ne bi trebali da prihvate ovu inicijativu. Ne pristajemo da o nazivu našeg grada odlučuje nekoliko tajkuna i nacionalističkih organizacija koje podržava gradonačelnik Čedomir Janjić. Gospodin Janjić ne govori čak ni u ime Skupštine grada Zrenjanina, jer se o ovoj temi nije ni raspravljalo na njoj, a kamoli u ime svojih glasača, jer se nigde u predizbornoj kampanji promena imena grada nije spominjala. Da jeste, nismo sigurni da bi sastav zrenjaninske Skupštine bio ovakav kakav je danas. Jednostavno i nedopustivo, gradonačelnik se svojevoljno stavio na stranu nekolicine udruženja, koja zasigurno ne zastupaju stavove većine građanki i građana Zrenjanina!

Zrenjanin je multietnički grad, u njemu, pored većinskih Srba, žive i Mađari, Rumuni Slovaci, Romi i pripadnici drugih naroda. Javna simbolika u etnički i verski složenim sredinama ne sme pripadati samo jednoj nacionalnoj grupi i samo jednoj tradiciji, ona mora voditi ka povezivanju različitosti u jednu zajednicu.

Svetski antifašizam borio se za ostvarivanje univerzalnih ciljeva, kao što su sloboda, pravda, jednakost. Naziv Zrenjanin simbol je antifašističke borbe koja je jedna od najvećih tekovina civilizacije i prihvatljiv je svim narodima već preko 70 godina.

Insistiranje da naziv grada bude Petrovgrad može destabilizovati etničke odnose u Vojvodini.

Zahtevamo da preduzmete sve mere koje su u vašoj nadležnosti kako predstojeću stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji ne bi iskoristile desničarske političke organizacije za izazivanje nacionalne netrpeljivosti u Vojvodini. Iskustvo iz devedesetih godina pokazuje da neodgovorni pojedinci i organizacije u kratkom vremenskom periodu mogu jednu mirnu i tolerantnu sredinu da pretvore u haos.

O nazivu grada moraju da odluče njegovi stanovnici. Ukoliko se bude postupalo drugačije, odgovornost za štetne posledice snosiće najviši državni organi”, navodi se u pismu dostavljenom Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress koje potpisuju :

Zrenjaninski socijalni forum

Roza – udruženje za rodna prava žena

Panonska aktivistička organizacija – PAOR

Udruženje građana “Naš grad, naša stvar”

Centar za zaštitu potrošača Begej

Udruženje “Skaska”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare