O nasilju u školama mora da se progovori jer je to problem celog društva

NIŠ

U zadnjih nekoliko godina, pa možda čak i decenija nasilje nad prosvetnim radnicima je sve prisutnije u školi. Vremena su se promenila, učenička prava su u prvom planu, dok se te neke obaveze koje učenici imaju  zapostavljaju. Nepoštovanje naše profesije je dovelo do ove situcije. Stvorena je negativna klima prema prosvetnim radnicima i đaci prema nama imaju maltene isti odnos kao celokupna javnost“, kaže Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša koji je ovom prilikom najavio okupljanje prosvetnih radnika na centralnom gradskom Trgu kralja Milana 1.decembra u 12 sati. Cilj okupljanja je da se skrene pažnja na problem nasilja u školama o čemu mediji danima iveštavaju. I još se nije slegla prašina posle togađaja u Trsteniku kada je učenik izvukao stolicu nastavnici, a već se dogodio slučaj vršnjačkog nasilja u Subotici. Unija sindikata prosvetnih radnika traži da svi zaposleni u prosveti dobiju status službenog lica i tako zaštite sebe i svoju profesiju.

   Vladan  Ćirić ističe da je krajnje vreme da se nešto učini po pitanju nasilja u školama jer je, kako kaže, situacija već izmakla kontroli.

   „Ovi zadnji događaji nasilja nad prosvetnim radnicima su uzburkali javnost i nadam se da će dovesti do promena i da ćemo uspeti da postignemo dogovor sa ministrom i Vladom i popravimo stanje, bar što se tiče bezbednosti i normalnog rada u školi“, kaže Ćirić i dodaje da događaj u Trsteniku nije usamljeni slučaj, ali se o tome ne govori a razlog je strah.

    „Mnogo je slučajeva o kojima se ne govori iz straha. Takvi slučajevi nisu dospeli u javnost jer ih niko nije snimio u trenutku kada su se dogodili“, kaže Ćirić i dodaje da je problem u tome što kazne nisu primerene činu nasilja.

    Za promenu situacije u školama mora da se uključi celo društvo, smatra Ćirić.

     „Moramo svi zajedno da radimo, a to ćemo postići ne samo uvođenjem adekvatnih kazni, već i edukacijom kako dece tako i roditelja. S tim u vezi Unija sindikata prosvetnih radnika pozvala je sve nastavnike, roditelje i učenike sadašnje i one koji su napustili školske klupe da se okupe na gradskim trgovima u četvrtak 1. decembra tačno u podne i pokažu da se ova tema tiče svih nas, te da zajedno moramo da radimo na pronalasku rešenja za gorući problem našeg društva“, ističe Ćirić.

      Nastava se tog dana neće odvijati u  školama u Srbiji u kojima Unija ima svoje člastvo. Prosvetari, ministru Ružiću daju rok od petnaest dana da reaguje, u suprotnom su, kažu, spremni na radikalizaciju protesta pa čak i odlaganje početka drugog polugodišta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare