O Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima u Nišu

NIŠ

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija održalo je okrugli sto u Nišu, u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima.

„Dve stvari bih želeo da naglasim u vezi sa ovim zakonima. Po prvi put, Savet za štampu se uvodi u zakon, na čemu je medijska zajednica insistirala godinama. Mislim da se time jasno vidi naša opredeljenost upravo zajedno sa medijskom i novinarskom zajednicom radimo na unapređenju medijske scene. Takođe, po prvi put zakonodavna vlast, odnosno nadležni odbori Narodne Skupštine Republike Srbije i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, se isključuju iz procesa predlaganja kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Umesto te dve skupštine, predlaže se da se to poveri nezavisnim institucijama – Povereniku za rodnu ravnopravnost i Zaštitniku građana, dok bi jednog člana predlagalo udruženje izdavača elektronskih medija. Ovo je veliki iskorak ne samo u usklađivanju našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, nego i u daljoj demokratizaciji našeg društva“, rekao je ministar Jovanović i istakao zahvalnost novinarskim i medijskim udruženjima, kao i međunarodnim partnerima: delegaciji Evropske unije, Misiji OEBS-a u Srbiji, Ambasadi Kraljevine Norveške i Fondaciji Konrad Adenauer, na velikom doprinosu i podršci prilikom izrade teksta Nacrta zakona.


Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja, dok Nacrt zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija, saopštilo je ministarstvo.
Nacrtom zakona o javnom informisanju bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja. Predviđeno je uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, što će umnogome uticati na transparentnost ovog procesa. Pored postojećeg Registra medija, nacrtom zakona ustanovljava se i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja.
Nacrtom zakona o elektronskim medijima posebna pažnja je posvećena zaštiti maloletnika propisivanjem sadržaja koji mogu teško naškoditi razvoju maloletnika, vremenskim ograničenjima za neprikladne sadržaje, kao i njihovom učestvovanju u programskom sadržaju. Definisan je rijaliti program, propisano je šta je nepodesan rijaliti program za maloletnike i šta je zabranjeno prikazati u rijaliti programu. Pooštrene su i sankcije za nepoštovanje odredbi koje se odnose na zaštitu maloletnika.
U tekstu Nacrta zakona o elektronskim medijima ojačana je organizaciona, funkcionalna i finansijska nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, unapređena njegova profesionalnost, kao i odgovornost prema javnosti. Uspostavljeni su novi organi: Savet – organ odlučivanja, i direktor – organ zastupanja, kao i određeni jasni kriterijumi za izbor članova Saveta koji su dosta pooštreni u odnosu na trenutni zakon.
Okrugli stolovi u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima biće organizovani u formi prezentacija i diskusija u još dva grada: 27. septembra u Novom Sadu (11 časova, Skupština grada Novog Sada, Velika sala na I spratu, adresa: Žarka Zrenjanina 2, ulaz III) i 4. oktobra u Kragujevcu (11 časova, Zgrada uprave grada, Skupštinska sala, adresa: Trg slobode 3).

Foto: Marina Jančević

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare