O krsnoj slavi

VLASOTINCE

Kako nam se uveliko približava zima, tako se već uveliko razmišlja o krsnim slavama koje nas očekuju u narednom periodu. Sve te slave su prave svetkovine u mnogim domovima i dobra prilika da se rođaci i prijatelji vide na slavi i da se na miru ispričaju, posle mnogo rada koje su imali u letnjem periodu. Svaka porodica koja ima svoju krsnu slavu i pored svih finansijskih poteškoća zna i ume da se snađe kako bi trpeza bila puna hranom i pićem. Nekada su gosti prilikom odlaska kući sa slave u znak zahvalnosti za dobrom hranom ostavljali kovanu novčanicu na stolu, dok toga danas više nema i sve više caruju davanja u vidu skupocenih pića.


U Galeriji Narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović” u Vlasotincu, sveštenik vlasotinačke crkve Nikola Pešić u okviru ciklusa Jevanđelske teme održao je veoma zanimljivo predavanje na temu ,,Poreklo, smisao i značaj krsne slave”. Ovom izuzetno zanimljivom predavanju prisustvovao je veliki broj znatiželjnika iz Vlasotinca.
– Prvo pisano pominjanje krsne slave vezano je za Ohridsku arhieskopiju 1908.godine, a Srbi su hrišćanstvo prihvatili još daleke 861.godine. Značajno je to da kod obeležavanje krsne slave svako domaćinstvo ima svog oca, sveću i slavskog kolača, kandilo i žito, koje ujedno i predstavlja simbol vaskrsnja, dok kolač simbolizuje Hristovo telo i predstavlja sećanje na njegovu žrtvu, a vino je u isto vreme i simbol Isusove krvi. Sveća je znak svetlosti vere, dok tamjan i kađenjem svojim mirisom i posebnim osećajem podsećaju na nebo – objasnio je prisutnima sveštenik Nikola Pešić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare