O čemu se stvarno razgovaralo u Briselu?

PRIŠTINA

Vlada Kosova saopštila je da su teme jučerašnjeg sastanka u Briselu bile “rasprava o Opštem okviru sporazuma” i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji.

“Premijer Kurti je naglasio da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući za potpunu normalizaciju odnosa uz međusobno priznavanje u centru. On je predstavio nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje ovaj okvir treba da sadrži”, saopštila je kosovska vlada.

Druga tema su, kako je navedeno, bila “aktuelna politička i bezbednosna pitanja”, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova je, izražavajući zahvalnost Evropskoj uniji na jučerašnjem sastanku u Briselu, saopštila da je taj susret na visokom nivou trebalo da bude održan još 19. jula, ali je odložen na zahtev Beograda i da je kosovski premijer Aljbin Kurti pristao na zatraženo odlaganje.

Premijer Kosova Albin Kurti zahvalio je Evropskoj uniji, Đuzepu Borelju i Miroslavu Lajčaku “na organizaciji i posredovanju u ovim razgovorima, u pravcu normalizacije bilateralnih odnosa između Kosova i Srbije”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je juče u Briselu bio “težak dan” i najavio da će se suzdržati od komentara i obratiti se javnosti u narednih 48 sati.

“Težak dan je za nama, bio je težak dan za sve građane i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno završen, ali se uzdržavam od drugih komentara jer se nadam da je moguće da nekim čudom da postignemo kompromisno rešenje. Zato ću nastaviti da se borim za mir i stabilnost”, objavio je Vučić u video poruci na Instagramu.

“Borimo se za mir i stabilnost i za našu zemlju i jedva čekam da se vratim u Srbiju”, rekao je Vučić posle razgovora s kosovskim premiejrom Aljbinom Kurtijem pod pokroviteljstvom visokih zvaničnika EU.

Visoki predstavnik za spoljne poslove EU Đuzep Borelj ocenio je da na sastanku nije postignut dogovor i da je tema bila “odgovornosti oba lidera”.

Borelj je dodao da je Vučiću i Kurtiju rekao da je reč o sastanku rukovođenja kriznim situacijama i da su obojica razumeli da ne postoji alternativa dijalogu, javila je iz Brisela agncija Rojters.

Jučerašnji sastanak , ocenio je Borelj, “nije kraj priče” i najavio da će razgovori biti nastavlejni narednih dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare