NUNS: Učestalo kršenje prava obolelih i dostojanstva preminulih

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije još jednom upozorava novinare i medije da o širenju virusa Kovid-19 i obolelima i preminulima tokom pandemije izveštavaju poštujući Kodeks novinara Srbije i zakone Republike Srbije, pre svih Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Poslednjih dana svedoci smo da brojni mediji, naročito štampani, grubo krše ljudska prava zaraženih i obolelih i dostojanstvo preminulih osoba, a eklatantan je primer izveštavanje o širenju virusa u Novom Pazaru. Dnevne novine, a na prvom mestu Večernje novosti, svojim naslovima su žigosali osobu za koju je utvrđeno da je prvi oboleo od posledica virusa, a takođe su svojim izveštavanjem ugrozili prava i njegovih najbližih koji su takođe zaraženi virusom. Iako nijedan medij nije objavio ime te osobe, navođenjem zanimanja i kraja grada u kojem drži radnju, jasno su ukazali o kome se radi, a naslovima poput “Pekar posejao virus po Pazaru”, praktično su stigmatizovali i njega i celu njegovu porodicu.

Ispod profesionalnih standarda bili su i nedavni tekstovi o preminulom prijatelju iz detinjstva predsednika Republike, zatim izveštaji o zaraženim u državnim ministarstvima, i još znatan broj drugih tekstova, posebno u tabloidima, jer su novinari dužni po Kodeksu novinara Srbije da poštuju privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi i porodica o kojima pišu, kao i dostojanstvo preminulih (Poglavlje VII Kodeksa).

Da ni elektronski mediji ne zaostaju u kšenju prava na privatnost pokazala je televizija  Pink koja je u Nacionalnom dnevniku prikazala bolničke sobe sa najtežim pacijentima blago zamagljujući njihova lica. Na snimcima su se mogli uočiti i bolnički kartoni na krevetima pacijenata a čak je uzeta i izjava od jednog od pacijenata čiji se deo lica mogao jasno videti. Na ovaj način postupili su suprotno obavezi poštovanja ljudskih i dostojanstva ličnosti iz propisa o elektronskim medijima a naročito propisima koji garantuju zaštitu podataka iz prava pacijenata i identitetu kao ličnim podacima. 

Podsećamo da i Zakon o pravima pacijenata i Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuju da zdravstveni status i bolesti od kojih neko boluje, spadaju u domen privatnosti i ne smeju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je reč.

NUNS će zbog pojedinih tekstova i priloga objavljenih u prethodne tri nedelje pokrenuti postupke pred Komisijom za žalbe Saveta za štampu i podneće prijavu Regulatornom telu za elektronske medije, čime želimo jasno da ukažemo na nedopustivo kršenje Kodeksa u uslovima vanrednog stanja i time pokušamo da predupredimo objavljivanje sličnih tekstova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare