NUNS: Prekinuti napade na Obradovića


BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da se urednik u dnevnom listu Danas Vukašin Obradović poslednjih dana našao na meti napada provladinih tabloida i visokih funkcionera Srpske napredne stranke zbog teksta “Tramp Junior, Hanter Bajden i Danilo Vučić”, koji je objavio Danasu.


U tekstu Obradović piše o poslovima kojima se bave najbliži članovi porodica nosilaca visokih funkcija od javnog interesa, tako što daje primere izveštavanja medija o sinovima Margaret Tačer, Donalda Trampa i Džozefa Bajdena, a legitimno je pravo domaćih medija da izveštavaju i o tome sa kim se druži i fotografiše stariji sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da zbog toga ne budu diskriminisani, navodi NUNS.

Dodaje se da su pominjanje imena predsednikovog sina iskoristili provladini tabloidi i pojedini funkcioneri SNS, poput Darka Glišića, da optuže Obradovića da napada decu Vučića i iznosi “najgnusnije laži” i da tvrde da je taj tekst finansirao funkcioner Socijalističke partije Srbije Novice Tončev.

“Pisanje tabloida i izjave pojedinih funkcionera SNS povodom mog teksta zapravo su pokušaj zastrašivanja novinara koji se usude samo da spomenu Danila Vučića. Takvo ponašanje predstavlja klasičan primer pritiska na medije sa osnovnom porukom šta će vam se dogoditi ako se bavite ovom temom”, rekao je Obradović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje spinovanje i crtanje mete Obradoviću i podseća Vučića i ostale funkcionere SNS da ne smeju da odbijaju da govore za kritičke medije, jer su oni službenici uposleni od strane svih građana Srbije, kojima su odgovorni.

Prema Kodeksu novinara Srbije, pravo na privatnost javnih ličnosti je sužena, te ukoliko je u interesu javnosti da zna podatke iz njihovog privatnog života, mediji imaju pravo to da objave. U ovom slučaju da je sin predsednika države više puta viđen i fotografisan sa osobama iz kriminalnog miljea. Isto tako, objavljivanje ovih informacija ne sme biti razlog za diskriminaciju medija, a pogotovo za napade na novinare koji izveštavaju o tome, saopštio je NUNS. (Kraj) is 16:45

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare