NUNS: Opština Preševo da raspiše konkurs za medije

PREŠEVO

Mediji iz Preševa se nalaze na ivici opstanka jer predsednik opštine Šćiprim Arifi već tri godine ne želi da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Građanima se obraća putem Fejsbuka ili prištinskih medija, a za lokalne medije kaže da mu nisu potrebni. NUNS osuđuje ovakav tretman preševskih funkcionera prema medijima i poziva lokalnu samoupravu da prestane da diskriminiše medije i raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u skladu sa zakonom.

Pet medija iz Preševa: Blic Preševa, Ministarstvo vesti, RTV Preševio, Preševa com i Medija index izdali su prošle nedelje saopštenje u kom navode da su lokalni mediji u Preševu diskriminisani i finansijski ugroženi.

„Medijska slika u opštini Preševo, ekonomski položaj medija i standard medijskih radnika, danas su više nego katastrofalni. Mediji  su bukvalno u finansijskom beznađu, a mi zaposleni smo ozbiljno zabrinuti za našu i egzistencije naših porodica“, naveli su u saopštenju.

Kako kažu, predsednik opštine Šćiprim Arifi je rekao da njemu ne trebaju lokalni mediji, a građane informiše putem Fejsbuka i prištinskih medija.

Lokalni nezavisni mediji su potrebni građanima kako bi bili tačno i pravovremeno informisani o svim dešavanjima u lokalnoj zajednici, a ne samo o aktivnostima opštinskih funkcionera. Verujemo da je predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi svestan toga.

Želimo da ukažemo da je novim Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđena obaveza kojom lokalne samouprave moraju iz budžeta da odvoje sredstva za medije i blagovremeno raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

Zato pozivamo predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija da prestane da diskriminiše lokalne medije iz Preševa i počne da odgovara na njihove pozive jer je to u interesu javnosti. Takođe, pozivamo lokalnu samoupravu da u što kraćem roku raspiše konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja i time ispune zakonsku obavezu, saopštio je NUNS. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare