NUNS i NDNV: Intenzivirana prljava kampanja protiv nezavisnih novinara i medija

BEOGRAD-NOVI SAD

Nezavisno udruženja novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje prljavu kontinuiranu kampanju koju prorežimski mediji vode protiv novinarke nedeljnika Vreme i članice Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamare Skrozza i drugih novinara i medija.

Posebno je indikativno što su napadi na “nepodobne” novinare i gotovo otvoreni pozivi na linč eskalirali neposredno nakon posete međunarodne delegacije, sastavljene od predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ), Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO), koja je boravila u Beogradu kako bi ustanovila pravo stanje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

NUNS i NDNV smatraju da je šizofrena hajka na novinare usledila zbog nalaza međunarodne misije da je stanje medijskih sloboda u Srbiji veoma loše. Posebno zabrinjava to što su napadi učestali uprkos obećanju predsednika Srbije Aleksandra Vučiča članovima međunarodne misije “da će braniti slobodu medija bez uslova”.
Na kraju posete Beogradu predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregord izjavio da je u Srbiji mnogo pritisaka i pretnji prema novinarima, te da predsednik Vučić mora da podrži slobodu medija dok ne bude prekasno.

Glavni urednik prorežimskog tabloida Informer Dragan Vućićević juče na prorežimskoj tabloidnoj TV Pink optužio je novinarku Tamaru Skrozza i nedeljnik Vreme za koji radi da svojim tekstovima u interesu biznismena Miroslava Miškovića izazivaju atmosferu haosa pred izbore za Skupštinu Beograda kako bi posle izbora proglasili izbornu krađu. Izvlačeći iz konteksta polurečenice, izgovorene u jednoj satiričnoj emisiji, TV Pink je u svom prepoznatljivom profesionalnom maniru, uglednu novinarku targetirao kao arhineprijatelja Aleksandra Vučića.

U istoj emisiji Vučićević je izgovorio laž da je glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić otvoreno optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za ubistvo Olivera Ivanovića. Podsećamo da je takva lažna optužba povod da se protiv kolege Janjića na društvenim mrežama danima vodi jeziva kampanja u kojoj mu se preti proterivanjem i ubistvom.

Voditelj emisije Predrag Sarapa i Vućićević vređali su predsednika NUNS-a Slavišu Lekića i omalovažavali ugledni list Danas nazivajući ga listom CIA. Vućićević je optužio Crtu i druge nevladine organizacije da su plaćenici Američke ambasade, USAID-a, i američkih biznismena Rokfelera i Soroša i najprimitivnijom retorikom se rugao liderima opozicionih stranaka i drugim uglednim javnim ličnostima, poznatim po kritičkom mišljenju o aktuelnoj vlasti.

Već dva dana na sajtu Informera i drugim ultradesničarskim sajtovima vodi se prava hajka i protiv kosovske novinarke Une Hajdari, saradnice međunarodne novinarske organizacije Reporteri bez granica, zbog njenog šaljivog tvita povodom pres konferencije predsednika Srbije tokom posete severu Kosova. Objavljena je njena fotografija i nazvana je mrziteljkom svega srpskog i Vučića, a odmah posle objave huškačkog članka, Hajdari je putem društvenih mreža dobila uvrede i ozbiljne pretnje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare