NUNS: Nadležni da sankcionišu napadače na novinare tokom izveštavanja sa okupljanja

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja odluku Višeg javnog Tužilaštva da će preduzeti sve mere da se otkriju i procesuiraju sva lica koja su se tokom Evroprajda nasilno ponašala, i verbalno i fizički napale naše kolegice i kolege koji su izveštavali sa skupa tokom Parade ponosa u Beogradu. Ujedno, NUNS postavlja pitanje zašto su baš pojedini policajci ometali novinara u radu, iako je Više javno tužilaštvo, par sati uoči okupljanja, dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izveštavaju sa manifestacija u Beogradu. 

Uprkos tome, NUNS se zahvaljuje ostalim policajcima, što su u teškim okolnostima brzo reagovali, često i sami bili izloženi gnevu protestanata, i uglavnom omogućili da novinari obavljaju svoj posao.

Očekujemo da budu sankcionisani svi napadači na novinare. Da podsetimo raščinjeni monah Antonije pogodio je flašom u stomak snimatelja N1. Napadač je ubrzo priveden. 

Pripadnici Policijske brigade Beograda bez ikakvog obrazloženja, zaustavili su i maltretirali novinara FoNeta Davora Lukača, iako im se uredno predstavio, samo zato što je na javnom mestu, ispred zgrade u kojoj je kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posmatrao kako privode i pretresaju maloletnike.

Novinarske ekipe N1 i Tanjuga napadnute su kod Hrama Svetog Save prilikom snimanja okupljanja. Ekipi N1 je prećeno, a novinaru Petru Gajiću je i oduzet mobilni telefon koji mu potom vraćen. Nakon što je pozvao policijsku stanicu pojavili su se policajci u civilu. Ekipi Tanjuga verbalno je pretila grupa momaka sa kapuljačama zahtevajući da prekinu da snimaju, a policija tada nije reagovala.

Prilikom sukoba sa policijom demonstranti su bacali i flašu na novinarku portala Nova.rs,  koja je, na sreću, ostala nepovređena. 

Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) izjavila je za sajt NUNS-a  da je jučerašnja Parada Ponosa još jednom je pokazala da su novinari danas postali mete. 

“Napadi u Beogradu nisu slučajna pojava, već su novinari koji obavljaju svoje uobičajene zadatke, izveštavaju s događanja, postali cilj napada. Juče je policija osigurala jaku zaštitu, ipak su novinari napadnuti, i u ovakvim okolnostima sve je teže raditi novinarski posao, pokriti sve aspekte događaja bez opasnosti od stradavanja. Jučerašnji događaj još jednom je pokazao da je potrebno izgraditi snažan mehanizam zaštite novinara koji će biti obavezujući i za nadležne institucije, poput policije i tužiteljstva, ali i za poslodavce koji novinarima moraju osigurati sigurnosu opremu, edukaciju i podršku unutar medijske kuće”, istakla je Sever. 

NUNS je uoči subotnjih okupljanja prosledilo dopis Ministarstvu unutrašnjh poslova i Direkciji policije, u kome se pozivaju  da „obrate pažnju, pruže podršku i, ukoliko to bude neophodno, zaštite novinare koji će u subotu izveštavati“. NUNS je u dopisu naveo da se novinarima, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, omogući pravo na kretanje, snimanje i rad, uprkos zabrani okupljanja građana, a u cilju pravovremenog i istinitog informisanja svih građana u Republici Srbiji o događajima u gradu Beogradu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije apelovalo je da novinari i ostali medijski profesionalci, uoči okupljanja, budu jasno i vidno obeleženi ,,PRESS’’ markerima, i da kod sebe imaju istaknutu novinarsku legitimaciju, te da u datim situacijama obavezno poštuju uputstva koja im budu data od strane službenika Policije.

Novinari su takođe bili obavešteni o kontakt tačkama u NUNS–u za slučaj da im je potrebna pravna pomoć ili da treba da se prijavi slučaj tuzilašvu i policiji.

NUNS poziva sve koleginice i kolege, ukoliko su bili napadnuti ili su na bilo koji način bili ometani u radu, a to do sada nismo zabeležili, da se jave NUNS-u, saopšteno je iz ovog udruženja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare