NUNS: Ministarka Joksimović izvitoperila sliku o medijima

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da su jučerašnje izjave premijerke i, posebno, ministarke za evropske integracije o medijskim slobodama krajnje cinične, izrečene sa ciljem da maskiraju realno stanje u javnom informisanju.

“Tvrdnja ministarke Jadranka Joksimović da je medijska situacija u Srbiji bolja od mnogih u regionu, a možda čak bolja i od nekih članica EU, i optužba protiv novinarskih udruženja za opstrukciju izrade nove medijske strategije predstavljaju vrh cinizma.

Podsećamo javnost da poslednjih godina, od kada je na vlasti stranka Jadranke Joksimović, Srbija konstantno pada na svim relevantnim međunarodnim listama o medijskim slobodama.

Organizacija “Reporteri bez granica” objavila je u avgustu ove godine izveštaj o slobodi medija u svetu prema kojem je Srbija na 66. mestu, sedam pozicija niže nego 2016. Ta organizacija je ocenila da mediji u Srbiji rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a da su na meti kritike vlade mediji koji kritički pišu o njenom radu, te da medijski zakoni “nikada nisu stupili na snagu”.

U ovogodišnjem izveštaju organizacije Fridom haus ukazuje se da je Srbija u prošloj godini među državama koje su zabeležile najveći pad na listi slobode medija u svetu, kao i da je stepen demokratskog razvoja Srbije pao na najniži nivo od 2005. godine. U analizi stanja u medijima u Srbiji, urednica Fridom hausa Šenon O’Tul navodi da je Aleksandar Vučić, od 2014. nastojao da sa tržišta istisne kritičke medije i diskredituje novinare. „Novinari koji kritikuju vladu proglašavaju se za izdajnike, društvene degenerike, oruđa mafije ili stranih obaveštajnih službi”.

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bjeregard ocenio je nedavno da je Srbija trenutno najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu i podsetio da je na platformi Saveta Evrope posvećenoj medijima evidentirano 12 napada na novinare u Srbiji.

Organizacija Irex u ovogodišnjem globalnom izveštaju ocenjuje da na skali od nula do četiri indeks održivosti medija u Srbiji iznosi 1,78 čime se naša zemlja svrstava u grupu “Neodrživi mešoviti sistem”, u kojoj su i Azerbejdžan, Tadžikistan, Kazahstan, Belorusija….

Ministarki Joksimović bi posebno trebalo da bude poznat izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2016. godini, u kojem se ocenjuje da ukupan ambijent nije pogodan za slobodu izražavanja te da u prošloj godini „nije učinjen nikakav napredak“.

NUNS-ova baza podataka o napadima i pritiscima na novinare pokazuje da su 2013. zabeležena 23 napada, a u prvih devet meseci ove godine čak 64.

I na kraju, molimo ministarku Joksimović, nekadašnju novinarku radikalskog biltena “Velika Srbija”, da nam u kontekstu svih nabrojanih podataka ne drži lekcije o kvalitetu istraživačkog novinarstva koje se, kaže, “izvitoperilo”. Jer, uprkos konstantnom ugrožavanju medijskih sloboda u Srbiji, istraživačke medijske kuće kao što su CINS, KRIK, BIRN, INSAJDER … poslednjih godina dobijaju najznačajnija domaća i međunarodna priznanja”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare