NUNS: Lokalni funkcioneri opštine Batočina moraju snositi odgovornost za uvrede i pretnje upućene novinaru Milanu Nikiću

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje besprizorno ponašanje lokalnih funkcionera iz opštine Batočina koji su danas psovali, vređali pa čak i uputili pretnje dopisniku N1 TV Milanu Nikiću iz Kragujevca.

Danas nakon što je završen protest nezadovoljnih građana Batočine ispred sedišta iste opštine, počela je sednica Skupštine opštine Batočina na čijem dnevnom redu je bilo usvajanje budžeta opštine za 2022. godinu. Sednicu je htelo da prati više medijskih ekipa kako bi izvestili javnost o ovoj jako važnoj temi za građane Batočine. Kako je kolega Nikić izjavio za NUNS, jednom broju kolega i koleginica  ovo pravo bilo je uskraćeno, dok je on uspeo da uđe u skupštinsku salu, ali nije uspeo da obavi svoj posao. Naime, pojedini odbornici, kao i predsedik opštine Zdravko Mladenović, uputili su kolegi Nikiću veliki broj uvreda uključujući i eksplicitne psovke, a na snimku se osim toga može čuti i pretnja “da će mu udariti to (prim.prev. kameru) o beton”.

Predsednik opštine, Zdravko Mladenović, koji je bio najglasniji u ovoj hajci, zvao je policiju i obezbeđenje s namerom da ove službe izbace Nikića iz skupštinske sale. Nijedna od ovih službi nije reagovala, a kolega Nikić je nakon što je istrpeo uvrede i pretnje sam napustio sednicu Skupštine opštine.

Nikić je izjavio da ga je ovaj incident jako potresao i uzrujao i da j zbog toga ima čitav dan zdravstvene smetnje.

Podsećamo da je Zakonom o lokalnoj samoupravi članom 35 određeno da su: “Sednice skupštine opštine su javne”, te da “Skupština opštine može odlučiti da sednica skupštine ne bude javna iz razloga bezbednosti i drugih razloga utvrđenih zakonom.”

Imajući u vidu šta se nalazilo na današnjem dnevnom redu sednice Skupštine opštine Batočina ne vidimo ni jedan jedini opravdani razlog zašto bi Skuština opštine mogla da odluči da uskrati prisustvo javnosti. Takođe, na sajtu ove opštine ne postoji nikakvo obaveštenje da je ova sednica bila zatvorena za javnost te iz toga zaključujemo da je u konkretnom slučaju prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi član 35. stav 1. Pored toga pozovimo nadležne organe da ispitaju da li u uvredama i pretnjama koje su upućene kolegi Nikuću postoji elementi krivičnih dela.

NUNS pozova institucije i nadležne organe da utvrde odgovornost za ovakvo ponašanje i nadamo se da će nosioci javnih funkcija biti adekvatno kažnjeni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare