NUNS: Još jedan Međunarodni praznik rada medijski profesionalci dočekuju u prekarnom položaju

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da novinari i medijski profesionalci još jedan Praznik rada dočekuju u nepovoljnim uslovima za rad koji se iz godine u godinu pogoršavaju.

U istraživanju „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja radna prava”, koje je NUNS sproveo tokom prethodne godine, konstatuje se da je: „Poštovanje radnih prava novinara i novinarki u Srbiji je godinama unazad na izuzetno niskom nivou. Mala i neredovna primanja, nedovoljna sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa prekarnim ugovorima predstavljaju stalne oblike pritiska koji podstiču širenje autocenzure, ugrožavaju nezavisnost novinara, sputavaju kvalitetno novinarstvo i favorizuju ‘tabloidizaciju’ u medijima.“

Medijski radnici već godinama unazad primaju ispodprosečne zarade. Prethodne godine, zarade su iznosile od oko 53.156 dinara neto, što je ispod prosečne zarade u privredi Srbije, koja je za oktobar 2020. iznosila 60.109 dinara neto.

Pre izbijanja pandemije manje od polovine medijskih radnika (45,2%) u našem uzorku bilo je angažovano putem standardnih, otvorenih ugovora o radu.

Veoma mali broj novinara u nasem uzorku (19,1%) obuhvaćen je sindikalnim organizovanjem dok je 78.3% njih pripada nekom od profesionalnih udruzenja.

Sve lošiji ekonomski položaj medija velikim delom je uslovljen pogrešnom poitikom države, uključujući i postojeći model državnog sufinansiranja medija na projektnoj bazi i odsustvo adekvatne zaštite novinara. To konstantno doprinosi pogoršanju ekonomskog statusa zaposlenih u medijima, kao i porastu cenzure i autocenzure. Ovakvi nepovoljni trendovi imaju kumulativno negativno dejstvo na karijerni napredak novinara, u širem smislu shvaćen kao mogućnost očuvanja profesionalnih sloboda. Otuda i u ovom istraživanju beležimo trend razmišljanja o napuštanju profesije (64%) usled ekonomskih i profesionalnih pritisaka. 

NUNS ovom prilikom čestita svim kolegama i koleginicama Praznik rada u nadi da ćemo solidarno i zajedno uspeti da se izborimo za bolji položaj novinara i ostalih medijskih profesionacala dogodine, navodi se u saopštenju NUNS-a. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare