Novine u sistemu paušalnog oporezivanja

BEOGRAD

Od početka godne, Poreska uprava Srbije unapredila je sistem paušalnog oporezivanja tako što rešenja o utvrđenim obavezama za preduzetnike-paušalce dostavlja isključivo u elektronskoj formi, posredstvom portala Poreske uprave – ePorezi (http://www.poreskauprava.gov.rs/sr.html). Na taj način oko 95.000 paušalaca dobilo je u januaru u svoje elektronsko sanduče rešenje o poreskim obavezama i doprinosima za 2020. godinu.

Krajnji rok za izmirenje obaveza za  januar je 18. Februar (rok je produžen za 3 dana) a da bi preduzetnici preuzeli rešenja iz elektronskog sandučeta, što je sada jedini način da dođu do tog dokumenta, potrebno je da pribave kvalifikovani elektronski sertifikat i instaliraju odgovarajuću aplikaciju sa sajta ePorezi. To su naglasili predstavnici Poreske uprave Dragan Agatunović i Rade Šević na medijskom brifingu održanom u EU info centru, koji je organizovan u okviru projekta Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave finansiranom od strane Evropske unije.

Za ulazak na portal ePorezi i sanduče u kome je poresko rešenje, potrebna je lična karta sa čipom, uz koju se besplatno u MUP-u dobija šifra, odnosno PIN. Pored MUP-a, kvalifikovani elektronski seritifikat izdaju ovlašćena Sertifikaciona tela: Privredna komora Srbije, PTT, Halcom i E-Smart Systems, ali uz određenu nadoknadu. Ukoliko pristup poreskom sandučetu u ime obveznika obavlja drugo lice, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti.

Za pristup elektronskim servisima koristi se jedinstvena aplikacija koja se može preuzeti na sledećoj internet adresi: http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/e-porezi/portal.html. Aplikacija se jednostavno instalira i nakon pokretanja i unosa PIN-koda kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupa se portalu. Na pomenutoj adresi može se preuzeti i korisničko uputstvo za aplikaciju ePorezi sa detaljnim uputstvima o koracima pri instalaciji.

Reformom paušalnog oporezivanja, koja je počela 2018. godine, danas je omogućeno da privrednici- paušalaci mogu da registruju firmu, započnu poslovanje, dobiju poresko rešenje, plate poreze i doprinose bez odlaska u poresku filijalu. Novoosnovani preduzetnici će u veoma kratkom roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskoj formi.

Novina je i kalkulator paušalog poreza i doprinosa. Unosom zadatih parametara (https://eporezi.purs.gov.rs/kalkulator-pausalnog-poreza-i-doprinosa.html) obveznici mogu sami da izračunaju iznos mesečnog paušalnog poreza približno za naredne 3 godine.

Počev od 1. marta ove godine primenjivaće se “test samostalnosti” na osnovu koga će se proveravati da li je preduzetnik nezavisan u odnosu na kompaniju koja ga angažuje i da li može biti paušalno oporezovan. Test sadrži devet kriterijuma za proveru samostalnosti a ukoliko paušalac podržava odnosno pozitivno odgovori na najmanje pet kriterijuma, smatraće se da je test pao odnosno da nije samostalan I kao takav ne može imati status obveznika-paušalca. Ispunjenost kriterijuma iz testa samostalnosti proveravaće poreski inspektori.

Detaljnije informacije o sistemu paušalnog oporezivanja poreski obveznici mogu dobiti i pozivom Кontakt centra Poreske uprave (011 331 01 11), ili u filijalama Poreske uprave u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare