Novinarska i medijska udruženja podržavaju NIN

BEOGRAD

 

Novinarska i medijska zajednica pruža punu podršku redakciji NIN-a u osporavanju prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, koji je odlučio da je NIN povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića objavljivanjem teksta “Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale” u junu ove godine, i odredio da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300,000 dinara, kao i troškove postupka, saopšteno je danas .

 

“Obaveza da državni funkcioneri trpe javnu kritiku nije propisana sa ciljem da se ograniči njihov rad, već da se proširi prostor za slobodu javne reči i javni dijalog. Presuda Višeg suda u Beogradu predstavlja zabrinjavajuću poruku medijima šta može da im se dogodi ako negativno pišu o državnim funkcionerima.

Zaprepašćeni smo tvrdnjom sudije Slobodana Keranovića da novinarski stav o političkoj odgovornosti jednog ministra u Vladi Srbije spada u “nedopuštene”, “neistinite” i “nedozvoljene informacije”. Zabrinuti smo za slobodu izražavanja u Srbiji ako se oštra kritika rada ministra, obrazložena u rečenicama u kojim novinarka Sandra Petrušić pravi jasnu razliku između izričitih tvrdnji i pretpostavki, na sudu proglašava za “nedozvoljenu informaciju”. Kako novinaru može biti “nedozvoljeno” ono što mu je posao: da prikuplja informacije i da na osnovu prikupljene građe sugeriše moguće zaključke?

Smatramo veoma zbunjujućim i kontradiktornim to što sudija Keranović u presudi priznaje da sud “nije mogao, a nije bio ni nadležan da utvrđuje ko su organizatori događaja u Hercegovačkoj ulici”, ali ipak dodaje da je isti sud “svakako utvrdio da su neistinite informacije da je tužilac (odnosno Nebojša Stefanović) bio organizator, učesnik i pomagač” rušenja u Hercegovačkoj ulici. Veoma smo radoznali kako će se o tako eksplicitnoj prezumpciji nevinosti ministra izjasniti Apelacioni sud koji će o ovoj presudi odlučivati u drugostepenom postupku, po žalbi NIN-a. Je li tužilaštvo koje vodi istragu obavešteno o izričitom stavu sudije, i hoće li taj stav uticati na istragu?

Razgraničenje između kritičkog stava i činjenične tvrdnje glavno je pitanje ovog spora. Novinarska i medijska zajednica se nada da će se Apelacioni sud temeljnije od Višeg suda posvetiti ovoj dilemi, koja je jedno od glavnih poprišta bitke za slobodu mišljenja u celom svetu”, navodi se u saopštenju koje potpisuju .

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Asocijacija medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal press

“Slavko Ćuruvija” Fondacija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare