Novinari u Prištini napustili konferenciju ministarke zbog TV Klan Kosova

PRIŠTINA

Novinari različitih medija na Kosovu su bojkotovali su konferenciju za novinare ministarke industrije, preduzetništva i trgovine Rozete Hajdari, na kojoj je govorila o suspenziji sertifikata za rad televizije Klan Kosova.

Ovo Ministarstvo je 28. jula odbacilo žalbu Klan Kosova, čime je otvoren put za zatvaranje tog medija, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Novinarka Klan Kosova je prva uklonila mikrofon u znak bojkota konferencije ministrke Hajdari 1. avgusta u Prištini, a potom su njen primer sledile i druge kolege. Potom svu svi zajedno napustili salu u kojoj se održavala konferencija za medije.

Bojkot ministarke u Vlade Aljbina (Albin) Kurtija dolazi dan nakon protesta novinara u centru Prištne, zbog odluke da se suspenduje rad televizije Klan Kosova.

Kako je došlo do povlačenja sertifikata za rad?

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova je 14. juna podnelo krivičnu prijavu protiv televizije Klan Kosova, uz obrazloženje da se u registracionom sertifikatu za rad pominju sporne geografske odrednice, odnosno da piše „Peć – Srbija i Đakovica – Srbija“,piše RSE.

Potom je Kosovska agencija za registraciju biznisa poništila sertifikat za rad ovom televiziji Klan Kosova, na šta je ovaj medij uložio žalbu, koja je konačno odbijena 28. jula.

Nadležno ministarstvo optužuje televiziju Klan Kosova da je „prekršila Ustav Kosova“ tako što je u registracionim dokumentima dva grada na Kosovu – Peć i Đakovicu – prijavila kao deo Srbije.

Klan Kosova negira ove optužbe uz navode da se radi o tehničkoj greški.

Napominju da je njihova žalba odbijena, iako su preduzeli korake da se dokumentacija uskladi prema uputstvima Ministarstva.

Ministarstvo je 31. jula navelo da je slučaj oko Klan Kosova zatvoren ali da ova televizija ima pravo da se obrati nadležnom sudu.

Evropska unija i ambasadori zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) izrazili su ranije zabrinutost zbog odluke kosovskog Ministarstva da ukine sertifikat za rad televiziji Klan Kosova uz ocenu da bi takva odluka mogla imati posledice po medijski pluralizam na Kosovu.

EU i Kvinta su naveli da očekuju fer i transparentan proces oko rešavanje ove situacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare