Novi Zakon o unutrašnjim poslovima urušava slobodu govora

ZAKON URUŠAVA SLOBODU GOVORA

BEOGRAD, 17. septembar 2021.(FoNet) – Ukoliko novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima bude usvojen u trenutnoj formi dostignuti nivo ljudskih prava, između ostalog i pravo na slobodu govora i pravo na privatnost, biće urušeni, saopštilo je danas  26 udruženja i nevladinih organizacija.

U saopštenju, koje je preneo NUNS, navedeno je da se predloženim članovima 44 i 156  do 158 Nacrta zakona, kojim se uređuju sistemi za obradu podataka, nadzor i snimanje na javnim mestima, “ugrožava pravo na privatnost građana i uvodi totalni nadzor bez ikakve kontrole suda i potpuno suprotno standardima opšte zaštite podataka (GDPR) i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”.

Ocenjeno je da te odredbe mogu pogubno uticati i na ugrožavanje tajnosti novinarskih izvora, “što razvija efekat autocenzure i onemogućava rad novinara, pre svega onih koji istražuju i izveštavaju o korupciji i organizovanom kriminalu”.

Te odredbe su, istaknuto je, u suprotnosti sa ciljevima u Medijskoj strategiji koja je predvidela pojačavanje zaštite novinarskih izvora, što ovakvim predlozima može odvesti samo u suprotnom smeru.

Naglašeno je da se ograničenjima koja su predviđena članovima 25, 58 i 59, i kaznenim odredbama u članu 355, predviđaju visoke kazne i za fizička lica, kako za upotrebu pojma policija tako i za otkrivanje identiteta ovlašćenog lica, što “ugrožava redovan rad novinara, izveštavanje u interesu javnosti i dovodi do apsurdne situacije jer za upotrebu pojma ‘policija’ mora da se tražiti dozvola resornog ministra”.

Otkrivanje identiteta policajca, “koji po svemu sudeći više neće nositi oznake sa svojim prezimenima već će oznake biti kombinacija slova i brojeva”, takođe će biti kažnjivo, “iako se radi o službenom licu čiji rad mora da bude pod lupom javnosti”.

Saopštenje su ptpisali NDNV, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Fondacija Slavko Ćuruvija, Partneri Srbija, Asocijacija onlajn medija, A11 inicijativa, Transparetnost Srbija, Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Autonomni ženski centar, AS Centar, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Nepušački edukativni centar – RP, Zapadnobalkanski institut – Western Balkans Institute, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, TV Forum, Centar za ženske studije, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Asocijacija medija, CRTA, Odbor za ljudska prava Niš, Alternativni dom, NGO Libero, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Građanske inicijative i BIRODI. (kraj) vbr/bdb 14:00

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare