Novi zakon o kulturi : V.d. direktor samo godinu dana, pooštravanje uslovi za „nacionalne penzije“

NIŠ

Posle Subotice i Novog Sada, javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o kulturi najvažnijeg, sistemskog zakona u oblasti kulture, održana je i u u Kulturnom centru u Nišu.

Novi  Zakona u kulturi trebalo bi da donese  niz novina u oblasti kulture a pre svega  u oblasti finasiranja ustanova, izbora direktora, dodele nacionalnih penzija i centralizovanja zaštite kulturnih dobara.

Jedna od najznačajnijih novina odnosi  tiče uslova za dodelu nacionalnih priznanja za doprinos kulturi, takozvanih nacionalnih penzija za koje bi ubuduće trebalo  tačno utvrditi kriterijume za kandidate, kako bi se izbegle nesuglasice.Uz novčani iznos predviđa se i dodela plaketa i da se ovaj vid penzije može dodeljivati sa navršenih 60 godina života.

“ Predvideli smo da kandidat može biti i sa navršenih 60 godina, a ne kao do sada da mora biti u penziji. Pooštrili smo uslove da se tačno zna ko može a ko ne može da bude predložen, da ne bi, kao što je ranije bilo nekih nesuglasica u kulturnoj javnosti.

Druga važna izmena odnosi se na se na trajanje v.d.stanja direktora u institucijama kulture.

“Imamo nekoliko važnijih izmena a jedna bi bila vezana za izbor direktora i v. d. stanja. Izmena predviđa sprečavanje mogućnosti zloupotrebe v. d. stanja tako što uvodimo pravilo da su upravni odbori u obavezi da raspisuju konkurse, a ako ih ne raspišu moraju da daju obrazloženje zašto ih nisu raspisali. Status vršioca dužnosti može da traje najduže godinu dana, a do sada smo imali situacije da potraje i do 4,5 godina “,  rekao je viši savetnik u Ministarstvu kulture Predrag Blagojević.

Primenu zakona  u praksi kontrolisaće  „kulturna“ inspekcija, odnosno institut nadzora u kulturnim ustanovama što je jedna od glavnih izmena zakona

“Zašto to uvodimo. Zato što do sada nije bilo mogućnosti da reagujemo ako se ne poštuje zakon. Ovako, kad uvedemo inspekciju mi ćemo moći da reagujemo tako što ćemo moći poništavati nezakonita rešenja ili doneti bilo koje druge mere i to je prednost da bi se zakon primenjivao u punoj meri”, objasnio je Blagojević.

 Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je stručnu javnost i sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu i svojim konstruktivnim predlozima doprinesu optimalnim zakonskim rešenjima.

Nakon završetka javne rasprave Ministarstvo kulture i informisanja analiziraće sugestije, predloge i primedbe učesnika u javnoj raspravi i sačiniće izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona i objaviće ga na svojoj internet stranici i portalu e- uprave.

Svi zainteresovani, svoje komentare mogu dostaviti poštom Ministarstvu kulture i informisanja 11000 Beograd, ulica Vlajkovićeva broj 3, sa naznakom  „Za Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi” ili na elektronsku adresu: predrag.blagojevic@kultura.gov.rs

Sledeća javna rasprava biće održana u Beogradu 12. aprila. Blagojević je dodao da očekuje da se izmene i dopune nađu pred poslanicima na jesenjem zasedanju Skupštine Srbije.

Ono što je karakteristalo za  održanu javnu raspravu u Nišu  je slaba posećenost, mali broj direktora i u kulturi. Kako je Predrag Blagojević rekao to  nije znak da ne postoji interesovanje za ovu temu već da se predlozi mogu podneti i na sajtu tako da nije neophodno fizičko prisustvo javnim raspravama.

Zakon o kulturi Srbija je dobila pre 10 godina, 2009.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
bombas bosko
bombas bosko
5 godine pre

Pevaljkama i pevacima nacionalna penzija, a ljudima koji su dali svoje zivote za ovu zemlju ili ostali invalidi nista ni pismena zahvanica ni njima ni njihovim porodicama, sramota.