Novi proresti u Nišu zbog grejanja

NIŠ

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) Niš najavljuje nove proteste za sredu 22.mart u 17 sati šetnjom od Toplane do Gradske kuće

 

UPSS ove proteste najavljuje kao “nastavak borbe protiv udružene interesne grupe
koja ne priznaje zakone države Srbije!”

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zoran Vukov
Zoran Vukov
7 godine pre

Građani treba da znaju da su kupovinom stana kupili i sve instalacije koje se nalaze u zgradi kao i instalaciju grejanja. Ona nije u vlasništvu Toplane i isključeni korisnik nema nikakvu obavezu da plaća toplani izmišljenu obavezu FIKSNI DEO i li deo ovog izmišljenog nameta. Toplana je u dogovoru sa gradskim Vlastima ugradila u cenovnik ovu izmišljenu naknadu koju pored plaćanja kwh (koji su isporučeni i izmereni na kalorimetru u predajnoj stanici x prodajna cena za kwh) fiksni deo koji se fakturiše tokom cele godine predstavlja DRUGI SKRIVENI POREZ NA IMOVINU KOJI SE FAKTURIŠE PO m2 stanbene površine. U naplati paušalnoj i bez prikaza količine kupljenih i ispoeučenih kwh taj pozez je bio skriven i nije se vršio OBRAČUN niti su se prikazivala stanja kalorimetra i tako se to godinama krilo. Ovaj nezakoniti namet je godinama služio za finansiranje lokalnih samouprava i partija ali kako je vlast sve nesposobnija da legalnim načinom puni buđet , pristupila je pored ovog nameta umanjenju PENZIJA I PLATA, takođe suprotno Ustavu i zakonima ali nema ko da to spreči jer su sve institucije u Srbiji kontrolisane od strane Vlasti i nisu samostalne u odlučivanju. Tako da ni jedna ne štiti prava građana već sve ćute izbegavajući da reaguju jer su i same zavisne od ovih prihoda. Svako ko bi bi se oglasio da ti nameti nisu po zakonu izgubio bi radno mesto i to bi bilo katastrofalno za njega, i zato svi ćute i dozvoljavaju da građani nemogu jednostavnu stvar da reše da plaćaju samo stvarnu obavezu za grejanje sa 7 računa u vreme kada se energija i isporučuje. Ukoliko vas ova materija zanima ukucajte DETALJNO OBJAŠNJENJE – Kako nas kradu na grejanju mislim da cete shvatiti način kako se građani godinama varaju.

Zoran Vukov
Zoran Vukov
7 godine pre
Odgovori  Zoran Vukov

Naplata grejanja gde se ista količina isporučene toplotne energije fakturiše na dva načina koji ne daju ISTU OBAVEZU ZA PLAĆANJE je već dokaz da je fatifni sistem neispravno sačinjen, zapravo oba načina fakturisanja su nezakonita. Zašto? Ako pogledamo cenovnik Niške toplane za paušalnu naplatu sa cenom od 1041,12 din/m2 god + 10% PDV=1.145,232 din/m2 god i podelimo sa prodajnom cenom za kwh od 5,40 din/kwh +10%PDV=192,80 kwh se godišnje fakturiše po m2 stanbene površine a da se ne prikazuje ni koliko je kwh korisnik kupio za 12 meseci niti koliko je u 6 meseci kada se vrši isporuka toplotne energije isporučilo. Tako ne vršenjem OBRAČUNA zadržava se sav VIŠE NAPLAĆEN NOVAC, jer su masečne uplate ustvari AKONTACIONA KUPOVINA kwh, i mora se prikazati obračun i zato je to PREVARA i IZNUDA. KOd naplate “PO UTROŠKU” samo je varijabilni deo fakturisanja ispravan (ako je podela isporučenih kwh iznerenih na kalorimetru u predajnoj stanici objekta mesečno i podeljena sa ukupnom stanbenom površinom daje količinu kwh/m2 stana. Množenjem sa površinom stana dobija se mesečna količina kwh koja treba da se plati sa prodajnom cenom za kwh od 5,94 din/kwh(sa PDV). Prodajna cena kwh je konačna cena i ona se nemože deliti (to je prevara već je fiksni deo Ubačen sada da bi se postiglo veći iznos naplate i povećala vrednost kwh. Sve uplate tokom obračunskog perioda od 12 meseci treba sabrati i podeliti sa prodajnom cenom kako bi utvrdili koliko je kwh fakturisano, a na osnovu izmerenih količina u predajnoj stanici sa kalorimetrom i podelom na ukupnu stanbenu površinu utvrditi KOLIČINU ISPORUČENIH kwh tokom isporuke od 6 meseci i tako se IZVRŠI OBRAČUN. U Ovoj grejnoj sezoni u Beogradu isporučeno je u Okt= 9,9584 kwh/m2 stana, U Nov=15,5493 kwh/m2 ; u Dec=24,7675 kwh/m2 ; u Jan=30,2985 kwh/m2 ; u Feb= 17,2486 kwh/m2 i do 16.Marta još 6,7274 kwh/m2 stana , što je ukupno =104,5497 kwh/m2 stana. Znači korisnik stana od 60 m2 koji plaća paušalno će kupiti godišnje 60 m2 x 192,80 kwh/m2=11.568 kwh god. a za 5 meseci je isporučeno 104,5497 kwh x 60 m2 = 6272,9837 kwh, pa je razlika 5295,0163 kwh (koji se nemogiu isporučiti za period od 16. Marta do završetka sezone . Ta razlika u vrednosti će se zadržati nezakonito jer se OBRAČUN NE PRIKAZUJE. Sve uplate su ustvari AKONTACIJE I MORA SE IZVRŠITI OBRAČUN (to se krije od građana).
U paušalnoj naplati stvarna obaveza (do 16,03, bi iznosila 104,5497 kwh/m2 x 60 m2 =6.272,9837 kwh x 5,94 din/kwh=37.261,52 din. Fiksni trošak koji se naplaćuje sa cenom 339,12 din/m2 god x 60 m2 =20.347,20 din je REKET koji se sada jasno vidi.