Novi portal za pripremu učenika osmog razreda za završni ispit

NIŠ

 Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u saradnji sa E-upravom i stručnjacima sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, kreirali su i učenicima stavili na raspolaganje portal eVežbaonica, objavio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

       „ Ova platforma omogućiće učenicima da vežbaju i proveravaju svoje znanje tokom priprema za završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Zadaci iz sedam predmeta, srpski jezik , matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija, koje mogu da rešavaju i vežbaju, raspoređeni su prema težini na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni nivo, a sastavljeni su na osnovu obrazovnih standarda. Učenicima je ponuđeno preko 4.200 zadataka“, kažu u Zavodu.

      „Ovo je samo još jedan od načina da proverimo svoje znanje mada već radimo i u školi sa nastavnicima, a mnogi moji vršnjaci uzimaju i privatne časove. Dobro je da su nam na raspolaganju zadaci iz svih predmeta koji će se naći na testovima, a u svakom slučaju sigurnije ćemo se osećati na maturi“, kaže učenica iz Niša.

       Učenici osmog razreda, raspustili su se u petak protekle nedelje,testove na završnom ispitu polagaće 27, 28. i 29. juna. Prvog dana od 9 do 11 sati je rešavanje zadataka iz maternjeg jezika, drugog dana su na redu zadaci iz matematike, a ispit će završiti kombinovanim testom u kome se nalaze pitanja iz pet predmeta, fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

      Preliminarni rezultati biće objavljeni 1.jula, a konačni 5.jula. Liste želja osmaci će popunjavati elektronskim putem 5. i 6. jula, a 13.jula  biće objavljeni konačni rezultati rasporeda  po srednjim školama. Istog dana biće objavljena slobodna mesta u srednjim školama za koje će učenici konkurisati u drugom krugu upisa.

      Pored zadataka na srpskom jeziku, na portalu se nalaze i zadaci na osam jezika nacionalnih manjina – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom ili hrvatskom – te učenici na svom nastavnom jeziku mogu da pristupe eVežbaonici i da odgovaraju na zahteve u zadacima.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare