Novi master program i prirodne katastrofe

NIŠ   

Gradjevinsko-arhitektonski fakultet Univerziteta  u Nišu ponudio je studentima novi program na master akademskim studijama „Inženjerski menadžment rizika od prirodnih katastrofa“, a prvi studenti upisaće se već sada budući da je izašao konkurs za upis master studija. Fakultet upisuje na novom programu 16 studenata na budžetu iz oblasti tehnološko-tehničkog usmerenja, a akademska titula biće master inženjer menadžmenta.

                         „Inženjeri ovog usmerenja moći će da se zapošljavaju u sektoru za planiranje mera zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih katastrofa, Republičkom hidrometerološkom zavodu, organima javne uprave, opštinski, regionalni, nacionalni nivo, Zavodu za urbanizam, Direkciji za izgradnju, obrazovno-istraživačkim institucijama i u ostalim institucijama i privrednim subjektima koji bave problematikom praćenja, prevencijom i zaštitom od prirodnih katastrofa kao što je Sektor za vanredne situacije“, kaže profesor dr Milan Gocić.

                          Prema njegovim rečima  master studijski program „Inženjerski menadžment rizika od prirodnih katastrofa“ traje godinu dana, odnosno dva semestra i nosi 60 ESPB bodova.

                        „Studenti stiču znanja i veštine u oblasti projektovanja  i u oblasti zaštite od katastrofalnih dogadjaja koji nas sve češće pogadjaju i koji će nas na žalost u budućnosti sve češće pratiti. Oni će steći znanje za izradu elaborata o zonama opasnosti za izradu planova zaštite od poplava, planova evakuacije i sanacije, procenu rizika ugroženosti od prirodnih nepogada i katastrofalnih dogadjaja“, izjavio je Gocić.

                              Gradjevinsko-arhitektonski fakultet odlučio se za uvodjenje pomenutog novog studijskog programa nakon analize onoga što je trenutno aktuelno u svetu u vezi sa klimatskim promenama

                           „Na žalost ljudi su dosta ugroženi pojavama kao što su jaki vetrovi, povišena temperatura na zemlji i  topljenje lednika. Sve te pojave dovešće do većih potresa, erozija, poplava, suša. Trebalo bi da osmislimo preventivne mere, a i da vidimo kako da reagujemo kada se to desi kod nas.. Analizom smo ustanovili da nam nedostaju stručnjaci koji će se baviti tim poslovima, otuda i novi studijski program“, kazao je Gocić.

                      On je dodao da nas i dokumenta na nivou Evropske unije upućuju na edukaciju stanovništva i kadrova na univerzitetu za poslove prevencije i postupanja u slučaju prirodnih katastrofa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare