Novi ledeni uspon Vladimira Stevanovića

LESKOVAC

Iako nam zima odavno nije zima, jer ono glavno odlučje sneg viđamo samo na slikama, ko želi ledeno uživanje i sneg, on to i nađe. Vladimir Stevanović i ove zime je, sada već deseti put, realizovao ledeni uspon na neku od planina. Ovaj viši kustos arheolog i Ninđucu instruktor odavno je stekao nadimak Srpski ledeni čovek, a ovaj put je noseći na sebi samo šorc, po snegom zavejanoj Besnoj kobili i ledenom vetru, nedaleko od Vranja, se popeo na najviši vrh ove planine koji se nalazi na visini od 1923 metra. Uspon i spust su trajali oko pet sati. Sa njim je bio i Ivan Smiljković, tehnički ronilac, koji je sledeći Vladimirova uputstva bezbedno planinario bez majice u trajanju od dva i po časova.

„Sve ovo je samo plod višegodišnjih treninga i priprema, meditacije i vežbi disanja na jakom planinskom ledenom vetru“ kaže Stevanović i ne savetuje nikom da ovo radi bez ozbiljnih priprema.

„Ovoj vrsti izazova prethode ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Svoje iskustvo za prevenciju neželjenih posledica. sam objavio kao praktični priručnik sa vežbama, te kao presek svih poznatih svetskih ledenih tradicija publikovao u knjizi “Ledena veština”, na 305 strana, što je svojevrstan udžbenik.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare